Ska hororna rädda EU ?

Invandrarkvinnorna hade häromdan ordnat ett seminarium om mänskliga rättigheter i prostitution. Av fyrtiotalet deltagare var jag som vanligt enda mannen, förutom då en manlig styrelsemedlem. Män använder sig nog av prostituerades tjänster men är livrädda att diskutera prostitution. Knapsut ?

Seminariets egentliga fokus var alltså de prostituerades mänskliga rättigheter men också själva prostitutionen kom naturligtvis att diskuteras. De absolut flesta av våra prostituerade är invandrare och de kan inte alltid när de har problem med t.ex besvärliga eller våldsamma kunder lita på att få hjälp eller ens lyssnas på av myndigheter och polis – de har ju kantänka av eget val försatt sig i sin situation. Så egentligen är de själva skyldiga till alla sina problem.

Eget val alltså, ett ofta framfört argument. Seminariets keynote speaker var en dansk f.d prostituerad, Tanja Rahm, som efter att i tre år jobbat som prostituerad på danska bordeller behövde nio års terapi för att komma över sitt posttraumatiska stressyndrom, det som många soldater lider av efter sina fronterfarenheter.

Tanja ifrågasatte kategoriskt den prostituerades fria val – prostitution är för den stora majoriteten prostituerade enligt henne aldrig ett fritt val. En kvinna som prostituerar sig har inget alternativ, eller har aldrig lärt sig att säga nej. Och det i en (sub)kultur där kvinnan lärs att uppfatta det som normalt att hon utnyttjas. Och att det är mannen som äger hennes sexualitet. Efter steget in i prostitutionen blir hon en sexmaskin som bara ska producera maximal profit åt bordellmamman eller sutenören.

Männen ja. Män kan nog tänka sig att avstå från prostituerades tjänster, men då måste de kunna lita på att få sex när de vill och av vem de vill, tydligen ! Som av en prostituerad, men gratis ! Män tycks tro att sex är en manlig rättighet.. Manliga politiker vill absolut inte diskutera prostitution och finska manliga politiker har tydligen inget emot prostitution. Framfördes det i diskussionen.

Tanja var stenhårt för den sk nordiska modellen, som alltså Sverige introducerade, dvs att kriminalisera sexköp men inte de prostituerade. Den har sen tagits i bruk i både Norge och på Island. I Finland hukar man (!) som vanligt.

Minoritetsombudsman Eva Biaudet lyfte förresten i sitt anförande om prostitutionspolitik eller snarare dess avsaknad fram en uppgift som gjorde att jag först inte trodde mina öron. Det lär nämligen vara så att enligt nåt färskt EU-direktiv ska inkomster från sexindustri och prostitution ingå i bruttonationalprodukten ! Är EU nu så illa ute att de prostituerade måste kallas in som räddare i nöden ?

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

12 Responses to Ska hororna rädda EU ?

 1. Lennie Sjögren says:

  Sex är en mänsklig rättighet för både kvinnor och män.
  Jag anser att vi människor har rätt att göra vad vi vill så länge vi inte skadar någon, och det är väl upp till var och en att själv avgöra vad man tar skada av.
  Allt annat är FASCISM !!
  Det bästa sättet att få bort ofrivillig prostitution måste vara att bekämpa fattigdom!
  I den här debatten upplever jag och många jag känner en sexualfientlig inställning
  Som inte hör hemma i en demokrati.
  Citat från vad jag nyss läst. (Män kan nog tänka sej avstå från prostutierades tjänster,
  men då måste de kunna lita på att få sex när de vill och av vem de vill, tydligen ! Som av en prostutierad, men gratis ! ) slut citat.
  En otäck generalisering av hur vi män tänker i allmänhet.
  Sexualiteten har har ett enormt spektrum av färger och nyanser som blir skadad i den här debatten,
  Vi får se upp så vi inte hamnar i allt för mycket Talliban tänk,

 2. Bert says:

  Sex är faktiskt ingen mänsklig rättighet, och i synnerhet ingen manlig rättighet, såvida du Lennie inte avser masturbering, i så fall kan jag hålla med dig. Men sex som jag förstår det och som jag antar att du också förstår det involverar två personer och bortser du från den aspekten börjar det nog närma sig fascism.

  De mänskliga rättigheterna utgår från att människovärdet är detsamma för alla och okränkbart. Ingen får diskrimineras pga t.ex kön, ålder, etnisk bakgrund eller hälsotillstånd. Alla har rätt att bestämma över sig själva och påverka gemensamma beslut.

  Så ifall ingen vill ha sex med dig, så är det faktiskt inte dina mänskliga rättigheter som kränks – eventuellt din manliga självkänsla men det är en helt annan sak. Har du sex med nån utan hens uttryckliga medgivande är det enligt Istanbulkonventionen våldtäkt.

  • Anonym says:

   Självklart är det två personer som det gäller, jag har inte sex med någon som inte vill ha mej ! Det är frihets begreppet jag pratar om. Staten ska inte bestämma och omyndigförklara oss människor bara för att en del av oss har en annan åsikt.
   Håller med om att människovärdet är och så ska vara lika för alla, men människor med din inställning gör mej mörkrädd.

 3. Bert says:

  Det är inte fråga om att omyndigförklara, det är fråga om att kriminalisera. T.ex rattfylleri. Och sexköp. Det är statens sätt att visa vad som betraktas som oönskat beteende. Sånt borde man ha klart för sig efter genomgången skola.

  Håller förresten med dig Lennie, människor med din inställning gör mej mörkrädd. Och i synnerhet människor som inte vågar skriva under eget namn.

 4. Lennie Sjögren says:

  Hade missat att skriva under, det var inte bra.

  Du får förlåta mej men varför ska vi ha en sexköpslag som fungerar så dåligt. De flesta prostituerade vill inte ha den, Det var inte så länge sen homosexualitet var förbjudet i Sverige , absurda lagar som ska reglera människors sexliv finns i hela världen, det är ganska intressant att ta del av.

  Jag vill att du förstår mej rätt, Prostution är inget jag rekommenderar, men det finns ett litet fåtal sexarbetare som tycker om sitt jobb. Varför ska man kriminalisera deras kunder. Varför ska vi moralisera ! Avarterna av prostution där tvång förekommer bör bekämpas på alla möjliga sätt. Där har jag ingenting emot kriminalisering.

  Kalla fakta hade ett program för ett tag sen om prostutition, sexköpslagen har syftet att ändra attityden, särskilt hos unga män, Kalla fakta kunde visa att män födda på 80 talet köper sex på nätet mer en nånsin, Prostutionen går inte att komma åt, det vore bra om vi kunde göra det bästa av situationen, Kriminalesera där det verkligen behövs, hjälp de utsatta, ( där har det inte hänt mycket ) Avkriminalesera där ingen tar skada.
  Mvh.
  Lennie

 5. Bert says:

  De flesta prostituerade vill inte ha förbud mot att köpa sex, de flesta hallickar vill säkert inte heller ha det, det är ju fråga om deras inkomster, bevars. De flesta knarklangare vill säkert inte heller ha förbud mot att köpa knark, av samma skäl.

  Adsurda lagar som ska reglera människors sexliv är ju också förbudet mot månggifte, mot pedofili, mot incest, mot våldtäkt – du vill säkert avskaffa dem i samma veva ?

  Hur vet du förresten att det finns ett litet fåtal prostituerade som tycker om sitt jobb – personliga erfarenheter kanske ? Ifall det bara är andrahandsinformation så kan jag berätta att en före detta dansk prostituerad under ett seminarium om sexhandel berättade att det överhuvud inte finns nån frivillighet inom prostitutionen, hon hade under många år som prostituerad aldrig träffat nån som frivilligt valt horandet.

  Att män födda på 80-talet köper sex på nätet mer än nånsin är ju nåt vi borde göra nåt åt, absolut inte acceptera. Det köps ju knark också på nätet mer än nånsin. För jag tycker personligen inte att sex är eller ska vara en vara som kan köpas för pengar. Tycker du ?

 6. Lennie Sjögren says:

  Hej igen,
  Angående absurda sex lagar så menade jag naturligtvis inte de lagar du nämnde i din text.
  Googla på konstiga sex lagar i USA tex. Eller Iran där kvinnor verkligen är utsatta.
  När det gäller sexarbetare som tycker om sitt jobb så kommer informationen från
  Hanna Wagenius från centern. Hon har vid flertal tillfällen i TV debatter påstått att det finns de som tycker om att vara sexarbetare. På youtube finns en dokumentärfilm om prostution, sök på Taboo Prostution, där finns de värsta avarter av prostitution du kan tänka dej, där finns också i intervjuer med lyxprostituerade som säger att dom gillar sitt jobb,men kan inte gå ut med det offentligt på grund av stigmatiseringen, dom visar inte sitt ansikte i bild. I ett tv program med Robert Aschberg för några år sen fanns det en prostutierad kvinna som sa att hon älskade sitt jobb och ville betala skatt och sociala avgifter, hon fick det beviljat ! Sen går hon in på en polis station och vill anmäla regeringen för koppleri eftersom det är förbjudet tjäna pengar på hennes verksamhet!
  Kul va, Men Vem ska man tro på?
  Vad tycker du om handikappade som inte kan masturbera själva, hur ska de kunna få uppleva närhet och sex?
  Själv har jag inget behov av att köpa sex eftersom jag har en helt underbar kvinna,men jag tror i vissa fall för vissa kan det vara en ventil, förutsatt att ingen kommer till skada.
  Det här ämnet är väldigt intressant, har förstått att du är också är väldigt engagerad.
  Människor som gifter sej med någon som är rik bara för pengars skull, det gillar jag inte,
  Mvh.
  Lennie

 7. Lennie Sjögren says:

  P.S.
  Tycker inte heller att sex ska bytas mot pengar men problemet är att sexdriften hos oss människor är biologiskt betingad och den som inte får sex mår mycket dåligt, om man är normal, det går inte att förändra vår biologi och det har inget att göra med att ha rätt till sex eller inte. Därför tycker jag inte om sexköpslagen som den ser ut idag.
  Vissa saker måste kriminaliseras som pedofili och dyligt.
  Jag önskar att det gick att hitta andra lösningar så behovet av prostution försvinner och där alla mår bra!
  Mvh.
  Lennie

 8. Lennie Sjögren says:

  Ja du Bert,
  Har du läst Hanna Wagenius sexköpslagen – en morallag med en omoralisk utredning?
  Gör det om du inte har redan har gjort det, det är sånt här jag blir så upprörd av när våra politiker för oss bakom ljuset och grundar sina beslut på oärliga utredningar.
  Mvh.
  Lennie

 9. Bert says:

  Nix. Oärligt är allt som du inte håller med om ? Du ska inte läsa texter som gör dig upprörd, det kan vara illa för blodtryck mm. Har du själv läst FIs text om sexköp ?

 10. Lennie Sjögren says:

  Jag har läst Fis text om sex köpslagen, man kan milt säga att jag inte är imponerad.
  Den har dubbla budskap, fakta fel, och är fundamentalistisk.
  Jag skulle vilja att vi hade en folkomröstning, det är demokratiskt, eller hur?
  Mvh.
  Lennie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.