Uppdaterat: Vad hände i Limhamn? (Polisen ljuger som deras hästar galopperar)

Limhamn i går. Torget mitt i Malmös lilla sömniga förstad förvandlades under någon timme till en veritabel krigszon. Innan händelserna var över hade tio ungdomar skadats. För att en nazistisk riksführer, Stefan Jacobsson, skulle tala inför fyra åhörare och till lika medlemmar i det nazistiska Svenskarnas parti (alltså samma parti vars aktivister stack ned feministerna den 8 mars).

Nu vore väl detta knappast ett problem med fem demonstrerande nazister. Hade det inte varit för att polisen bestämde sig för att genomföra en bizarr dressyr-uppvisning.
Så kom det sig att då riksführern talat tio minuter, utan att någon egentligen uppfattat vad han sa. De 1 300 antirasisterna som samlats utanför avspärrningarna bjöd på böner, psalmer, nyckelskramlande, slagord och rop. Så red polisrytteriet helt sonika in i den stillastående, ända tills nu lugna demonstrationen.

Av någon anledning ansåg polisen det befogat att rida i en koncentrisk cirkel framför sina egna avspärrningar.

Antirasism 089

Inte helt oförmodat kände sig de antirasistiska aktivisterna provocerade av maktdemonstrationen förklädd till dressyruppvisning. Och då rytteriet på cirka tjugo hästar drar sig tillbaka fylls området framför avspärrningarna omedelbart på igen. Samtidigt omgrupperade rytteriet i ena delen av gatan, i en formation a la Karolinernas knä till knä stil.

Antirasism 106

Därefter följer en andra kavalleri-attack av karolinermodell mot obeväpnade stillastående ungdomar. Jupp det hände verkligen – i går. inte 1710 (Slaget vid Helsingborg). Alldeles efter attacken plöjde en pansarbil.
Antirasism 114

Resultatet blir blodigt. Med sex skadade ungdomar. Varav minst fem trampas av polishästarna som väger ett drygt ton. Pansarbilen kör bokstavligen över en av aktivisterna. Situationen blir så kaotisk att tillkallade ambulanser inte når fram till de skadade ungdomarna.

Men därmed är inte den besynnerliga dressyr-uppvisningen slut. Kavalleri-attackerna upprepas vid ett flertal tillfällen.

Nu står det klart att bråket i går i Limhamn skedde på polisens ansvar. Kommunen och polisen ansåg att en naziführers rätt att tala inför fyra förtrogna är värt att utsätta tio ungdomar för allvarliga skador och mordförsök. Aldrig har Malmös förtroende för polisen varit lägre än i dag,

uppdaterat: Vi har sedan i lördags fått allehanda bedrägliga polisiära försök att bortförklara polisens beteende. Polisen anklagar antirasisterna för att ha kastat gatsten på dem. Själv såg jag inte en ända sten kastas från det att jag anlände till torget klockan 13:00 till det att jag lämnade platsen klockan 15:30. Det gjorde inte heller reportrarna från Skånska dagbladet som var på plats. Dessutom påstod polisen igår att ambulanser attackerades av demonstranter. Det var inget ambulanspersonalen eller deras bilar märkte något av, enligt SvT. Själv såg jag dock ambulanser som stoppades av poliser.
Det har även förekommit uppgifter om att polisen attackerats med ammoniak. I så fall måste det varit doftfri ammoniak (ammoniak är en gas som kännetecknas av en distinkt lukt. Många aktivister är säkert skickliga kemister. Men det är i nuläget oklart varför en skulle kasta doftfri ammoniak istället för vanligt vatten?). Själv märkte jag i vart fall inget av den även då jag befann mig i den zon där konfrontationen var hårdast.

200 enskilda polismän

This entry was posted in Bloggar, Joacim. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.