Vem fan tycker att makt är sexigt ?

Igen råkade jag få i min hand en text om hur jämställdhet är förödande för sexlivet. I De Groene Amsterdammers julinummer, i en sommarserie om mannens undergång i vårt västerländska jämställda samhälle, skriver Margreet Fogteloo om den nederländska mannen som en könlös varelse som förlorat sin manlighet och sin sexualitet i takt med att han gått med på det västerländska samhällets ökande krav på jämställdhet.

Fogteloo refererar bland annat till Hanna Rosins The End of Men, en bok jag nog köpte då den kom ut men inte orkade läsa mer än några sidor i, så fruktansvärt tråkig tyckte jag den var. Anyway, Fogteloo tycks ha orkat läsa den och radar upp Rosins argument för att mannen är stadd på utdöende:
– kvinnan är flexiblare , mera anpassningsbar, kommunikativare – egenskaper som prefereras i det moderna samhället
– manliga egenskaper som självkontroll, experimentlusta och våghalsighet värderas allt mindre
– kvinnor studerar snabbare och förtjänar allt mera, varvid männen får överta traditionellt kvinnliga sysslor, bland annat en allt större del av hemarbetet.

Och här, bland barnvagnar, dammsugare och tvättmaskiner, förlorar mannen sin virilitet, spermat sin befruktningsförmåga och den stackars Y-kromosomen sina manliga gener. Mannen blir det svaga könet, det andra könet. Ur evolutionsperspektiv snart överflödig.

Skägg, i synnerhet stora och på unga män, kan enligt Louise Fresco, som Fogteloo också refererar till,  liksom flörtandet med stenåldersdieter ses som desperata försök att upprätthålla ett sken av en alfamanlighet som i själva verket är på väg att utrotas av bland annat dessa unga mäns feministiska mödrar.

Så mannen förkvinnligas i takt med att han tar över allt flera av de traditionellt kvinnliga sysslorna och blir därigenom sexuellt mindre attraktiv. Patriarkatet förlorar makt. Och om vi uppfattar makt som erotiserande så är motsatsen också sann; jämställdhet dödar lusten. Enligt Fogteloo.

Men hallå – i vilket århundrade lever man i Holland då ? För tycker nån faktiskt att maktfullkomliga män eller kvinnor är speciellt sexiga ? På riktigt ? Makt erotiserande ??

Tycker man att makt är erotiserande så får man i så fall också lov att tycka att våld i nära relationer och våldtäkt är sexigt. För makt, i det här fallet könsmaktsystemet och dess produkt machomannen, upprätthålls ju i sista hand med våld. Och ska man tycka det är sexuellt upphetsande får man nog som kvinna vara masochist.

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.