Vaddå mansrörelse ?

I dagens HBL finns på ledarsidan ett citat från Expressen, av nån Lars Lindström som kallas nyhetskrönikör, och som utlåter sig om mansrörelsen såhär:

Jag är inte rädd för feminismen, genusforskningen eller kvinnorörelsen, men jag är skräckslagen för mansrörelsen, den som begår grova sexövergrepp på förskolebarn, säljer, köper och utnyttjar tonårstjejer som sexslavar, misshandlar och våldtar kvinnor.

Nyhetskrönikör var det. Nu hittar åtminstone inte Google denna krönika, som alltså är ogooglebar (nytt ord i svenskan 2012, förbjudet efter påtryckningar från Google 2013). Och nu vet jag ju inte om det i Sverige faktiskt finns nån mansrörelse med såna målsättningar som Lindström insinuerar, jag har åtminstone inte hört talas om nån sån och misstänker i första hand att han bara vill provocera, men i så fall vem och till vilken nytta ? Eller så har han inte en susning om vilka mansrörelser det finns, men bättre borde man ju kunna vänta sig av nån som kallar sig nyhetskrönikör. Eller så försöker han vara vitsig, i vilket fall han ju misslyckas erbarmligen.

Så citatet förblir ett mysterium. Den svenska mansrörelse jag känner bäst till är närmast profeministiska Män för Jämställdhet som ju bekämpar allt det som Lindström tillvitar mansrörelsen. Sen finns det ju dessa faderskapsrättighetsrörelser och kanske i någon mån revanschistiska mansrörelser som ser feminism som mer eller mindre mansfientlig, men inte ens dessa har målsättningar i klass med dem som Lindström räknar upp och som ju är direkt kriminella alltså.

Men också om Lindström utgår från att de flesta som sysslar med sexhandel, koppleri, människohandel och organiserad prostitution är män är det nog ändå fel att kalla dem för en mansrörelse. Och trots att den stora majoriteten av dem som begår våldsbrott mot både kvinnor och män ju är män är det lika fel att kalla det en mansrörelse. I synnerhet om man i samma mening talar om kvinnorörelsen.

Så trots att avsikten kanske var god så var det nog ett plumpt intramp av nyhetskrönikören.

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.