Varning – din dotter kanske är feminist !

Min (manliga) squashkompis gjorde mig uppmärksam på att det i september i Tammerfors arbetarmuseums s.k Werstas öppnades en utställning om feminismen i Finland. Utställningen kommer att vara öppen till medlet av maj 2015.

Museet har samlat in material för utställningen och insamlingen pågår till februari 2015.

Utan att ha sett utställningen får jag emellertid av det material som finns tillgängligt på web­ben en ganska motstridig bild av dess eventuella budskap. Basfakta tycks den uppenbar­ligen ge, som t.ex att vuxna kvinnor myndigförklarades först för 150 år sen och att feminis­mens viktigaste bidrag till samhällsbygget var att det personliga gjordes till politik och att de traditionella könsrollerna och hela det könsmaktssystem som hade byggts på dem ifråga­sattes.

Men arbetarrörelsen förhöll sig nog vad jag minns tidvis mycket kritiskt till feminismen, ansåg den vara borgerlig till och med, i synnerhet när kvinnorna ville ifrågasätta manlig maktfullkom­lighet inom rörelsen. Och att feminism på vulgärplanet i det finska Finland ofta har uttytts som att ta rättigheter från män och ge dem till kvinnorna är nog inte enbart den borgerliga pres­sens fel.

Museet gör på sin webbplats reklam för sin utställning med en text under ett vinjettfoto med en­bart män. Och ur det övriga på webben tillgängliga materialet plockar jag från YLEs recen­sion denna varningstext – som alltså på svenska betyder just vad rubriken utsäger.

Så en blir ju riktigt nyfiken på utställningen.

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.