Nej attacken mot Charlie Hebdo utfördes inte av proffs

Nu står det klart att attacken mot CH inte utfördes av proffs. Istället framstår attentatsper­sonerna vara högerextrema desperata amatörer. Kommentatorer som den här i Sverige välkände proffesionella gissaren Magnus Ranstorp å många adra som honom säger att terrorist­bröderna uppträdde proffsigt, har därmed fel.

Låt oss studera detaljerna deduktivt för att utifrån dem försöka svara på vilka attentats­personerna är.

Först det faktiska händelseförloppet, terroristernas modus operandi. Följande händelser under attentatets genomförande och strax därefter tyder på ren amatörism: Att behöva fråga var CHs redaktion ligger på plats och vid tidpunkten för aktionen; behöva sno en ny flyktbil på platsen för aktionen; köra ned folk som är i vägen under flykten; improvisera två nya gisslan­draman en dag senare för att man saknat säkra lägenheter. Att man inte har organiserat evakuering ut ur landet. Att glömma sina id-handlingar i flyktbilen; ens hantering av skjut­vapnen var bakvänd, man ser sig inte om under attacken; man stannade för att avlossa en extra kula mot den redan nedskjutna polismannen etc. etc.

Vidare så verkar det andra gisslandramat igår varit en ren improvisation. Gisslantagarna hade inte ens synkroniserat vad de skulle säga till media. Den ene sade att han opererade för IS räkning. Den andre att al-Qaida i Jemen stod bakom med finansiering.

Även proffs kan göra fel i en stressad situation. Men så här stora och många fel gör att det inte förefaller rimligt att anta att det här rör sig om veteraner från ett krig. Isället bör man nog utgå från att terroristerna i likhet med dem som bombade Londons tunnelbana var själv­radikaliserade franska ungdomar, vars strategi bygger på den fascistiska doktrinen om ledarlöst motstånd, som de delar med exempelvis Breivik eller den tyska nazistiska terrorist­cellen Zwickau som ansvarade för en mordserie på utlandsfödda småföretagare (de så kallade Dönermorden) mellan 2000 och 2006, ett attentat med en spikfylld rörbomb i juni 2004 i Köln samt för mordet på en polis i april 2007 i Heilbronn.

Inget tyder nämligen på att bröderna hade haft några mera intima kontakter med al-qaidas operativa, eller IS-operativa. Utan att det här rör sig om copy cat-aktioner, som oftast är fallet då al-qaida slår till utomlands. Att kalla de franska terroristerna för proffs är därför miss­visande.

Kanske kan man anta att de samtalat med veteraner från krigen i Kaukasus, Levanten eller Centralasien före attacken för att tillsammans med dem välja mål. Men själva attacken på­minner mera om ett bankrån än en militär operation. Och den saknar alla kännetecken på militär precision som lärs ut i stridshandledningar.

This entry was posted in Bloggar, Joacim. Bookmark the permalink.

5 Responses to Nej attacken mot Charlie Hebdo utfördes inte av proffs

 1. Bert says:

  Ska man nu sen vara glad över att det uppenbarligen var amatörer som var i farten och inga proffs. Jag menar, vi har ju här i landet alla förutsättnigar – xenofobi i allmänhet och rasism i synnerhet – att producera självradikaliserade ungdomar. Det lär ju ren kriga ett antal finländska medborgare i IS led. Vår smala lycka kanske att Finland hittills inte direkt deltagit i militära aktioner där nere.. Och att vi tyvärr inte har satiriker i klass med Lars Vilks och de fyra som sköts på CH. Wolinskis teckningar har jag länge beundrat.

 2. Joacim Blomqvist says:

  mmm de avrättade tecknarna är även några av mina favoriter. Det är kanske mera tragiskt och farligare att attentatspersonerna var amatörer. Dock tror jag inte att vare sig Finland eller Sverige behöver oroa sig väldigt mycket. Vad gäller Lars Vilks så är han nog ganska säker. Det verkar helt enkelt för bökigt att ta livet av honom för någon som inte förtjänar sitt levebröd som torped. Å Volinski och de andra tillhörde den absoluta eliten bland satirtecknare med gigantisk publik, jämfört med Vilks som i sammanhanget är mariginell.
  För våra länder är det avgörande nog att våra insattser i kriget mot terrorismen varit mariginellt. Samt att vi i förhållande till Frankrike, Spanien, England eller till och med Danmark ligger så i periferin att vi nästan är i mediaskugga

 3. Bengt Svensson says:

  Jag tror inte det är särskilt viktigt, huruvida de här mördarna var amatörer eller ej. Det var i vart fall inte ett hyss de ville ställa till med efter lite snack över en kopp te.
  De var kända av franska säkerhetstjänsten liksom av en del andra länder. De hade åkt in och ut ur länder där Frankrike & co ibland står på regimens sida mot Isis etc och ibland står på jihadisternas sida mot regimen. Den enes hustru/flickvän sades först ha deltagit i dåden, men lokaliserades sedan till Turkiet på väg till Syrien. De här typerna verkar kunna röra sig rätt fritt under näsan på västliga säkerhetstjänster.
  Ett annat exempel är den huvudmisstänkte bombaren av Boston maraton, som dock dödades av ett enormt polisuppbåd. Hans lillebror står nu inför rätta. Maratonbombaren åkte till Ryssland (Tjetjenien) flera gånger, ryssarna varnade sina amerikanska kolleger men till ingen nytta…

 4. Bengt Svensson says:

  (Vill bara att ni “Meddela mig om…. epost.”)

 5. Joacim Blomqvist says:

  Fast jag menar att gärningsmännen och deras motiv är viktigt. Det är exempelvis avgörande ifall vemsomhelst faktiskt gör sånt här, än ifall den som gör det är jihadist å veteran från olika krig (som har föreslagits).

  Nu var väl gärningsmännen inte riktigt vilka som helst. De hade ju rest en del, de hade ifart fall grundläggande kunskaper i de skjutvapen de använde (säger i och för sig inte så mycket). Något ytterliggare tyder på ett kriminellt förflutet. De var med i olika nätforum. De var kritiska till Frankrike. Men detta sammantaget innebär bara att de delar erfarenhet med en ganska stor minoritet i Frankrike. Och ifall säkerhetstjänsten skulle följa ALLA med den bakgrunden skulle de sannolikt behöva utöka sin verksamhet med hundra procent minst.
  Maratonbombarens modus operandi övertygar väl inte iof.

  Den viktigaste frågan är inte hur attentatet genomfördes utan varför? Svaret på frågan får vi då vi svarat på vilka terroristerna var, och vilket motiv de hade

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.