Yttrandefrihet räcker inte

Visst är det fint med de borgerliga friheterna: Frihet, jämlikhet, broderskap. Men nånting viktigt saknas i alla fall. Brecht sade det klart och koncist:

Och människan hon är människa
därför måste man ge henne bröd
ty hon blir inte mätt av prat
det lindrar ej hennes nöd.

I diskussionen om varför två bröder mördade nästan hela redaktionen på Charlie Hebdo har det glömts bort nästan helt. Jag såg i går på BBC som i Paris intervjuade folk i miljon­marschen.  En från den fem miljoner stora minoriteten muslimer konstaterade att huvud­problemet var att få arbete i Frankrike.

Där finns en utbredd rasism och högerextremisterna får 25 % av rösterna i val. Så är det då underligt med utbrott där ungdomar dras in i våldsspiralen ?

Då det nu diskuteras om hur man kan förhindra en upprepning av attacken så kunde det vara bra att minnas Brechts ord. För den diskriminerade minoriteten känns troligen  prat om “liberté égalité fraternité” närmast som ett hån. Jordmånen för de religiösa hatspridarna är utmärkt.

Personligen anser jag att den grundläggande orsaken finns hos marknadstaliberna (taliban är pluralis av “talib”=student). Enligt deras filosofi som numera omfattas också av den s.k. vänstern så skall “marknaden” vara fri. Det betyder i klartext allas krig mot alla och det är väl klart att de svagaste är dömda att förlora. Och i det läget har de inget annat att förlora än sitt miserabla liv.

Dogmen om “fri marknad” (=allas ekonomiska krig mot alla) kombinerad med religiös fanatism blir en mycket explosiv blandning. Religionen har varit bra på marknadsföring av den mest vansinniga produkten av alla: Ett liv efter döden. Vi undrar varför i all världen folk går på så uppenbara lurendrejerier som “du har vunnit en miljon dollar (skicka 1000 dollar i kontoavgift)” men det är ju småsaker i jämförelse med religionens “ett liv efter döden”.

Hoppet är människans stora styrka och hennes största svaghet. Det får människor att satsa allt – inklusive livet – på de mest vansinniga risktagningar.

Vi befinner oss i en brytningspunkt i människans historia. Förr kunde man leva sitt liv i sin by i lugn och ro och lyssna på historier om de tokiga människor som fanns långt borta. Nu lever vi allt mer in på varandra. Om inte annat så gör Internet oss till grannar med hela världen. Förutom att det ökar vår förståelse för varandra så sätter det också våra olika åsikter och konflikter i direktkontakt.

Flyktingarna för problemen till en helt ny nivå. För dem är det huvudsaken att rädda livet och att få en bit bröd. Men därefter gäller det att komma överens om värderingarna och reglerna. Inte är det lätt inte. Men det går inte att stoppa huvudet i busken och drömma sej tillbaka till hur det var förr.

Visst – det är bra med frihet, jämlikhet och broderskap. Men först och främst bröd och arbete. Det är så frihetens, jämlikhetens och broderskapets principer ser ut i praktiken.

This entry was posted in Bloggar, Nisse and tagged . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.