Albert Paddels namnsdag

Vi får verkligen hoppas att punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät alias PKN vinner årets eurovisionsschlagerfestival, det vore det bästa som kunde hända det uppblåsta megalo­maniska töntevenemanget.

En fläkt av punkens ursprungliga protestbudskap vore det, en glimt av äkthet i den dege­nererade cirkusen och en återgång till eller åtminstone i riktning mot hela evenemangets rötter. Och dessutom en fjäder i hatten för Finland som en kultur där också personer med funktionsnedsättning kan göra sig hörda och dessutom förmedla ett budskap med mycket större bärvidd än bara den egna referensgruppens dilemma; en protest på gräsrots- eller gatunivå mot förmyndar- och konsensussamhällets idiotförklaring av medborgarna. Låten de tävlar med heter också Aina mun pitää.

Punken som en protest mot allt kommersiellt, vilket ju lätt kan tolkas som allt kapitalistiskt, har också trots det anarkistiska och provocerande sätt den framför sitt budskap på i princip mycket gemensamt med vänsterns värderingar. Tyvärr kanske också med sannfinnarnas.

I en insändare i dagens HBL kallar Nicklas Smith de funktionshindrade killarna i PKN, som ’fullkomligt sliter undan ridån av illusioner’, för en käftsmäll av äkthet åt festivalens låtsasvärld och effektsökeri, men samtidigt en storvinst i sig själv. För Finland alltså, som enligt Nicklas i praktiken ren har vunnit genom PKN. Kunde inte hålla mer med Nicklas.

PKN tycks för övrigt ha de nästbästa oddsen på vadslagningssajten Unibet, för tillfället ger en satsning på PKN, om de vinner alltså, insatsen tillbaka med 300 % vinst. Om jag förstått det rätt.

Enligt Wikipedia och Google translator bleve Pertti Kurikka på svenska Albert Paddel, namnsdagen är densamma, den 24 april. Men sen i Wien är det 19-23 maj som gäller. Vi håller tummarna för Albert Paddel !

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.