Amnesty och valet

Amnesty har inför det instundande riksdagsvalet startat en kampanj Korkea Aika (Hög Tid) som lyfter fram tre människorättsfrågor som kandidaterna förväntas ta ställning till.

För det första vill Amnesty att möjligheterna för flyktingar och immigranter att lagligt ta sig in i landet ska förbättras och att de som anländer behandlas mänskligt och med respekt. I synnerhet ska inte minderåriga barn interneras.

För det andra vill Amnesty att transpersoner som genomgår könsbyte inte behandlas kränkande genom att tvingas sterilisera sig och ta ut skilsmässa ifall de råkar vara gifta. Att de alltså ges samma respekt och rätt att bestämma över sina egna liv som majoritetsbefolkningen.

För det tredje anser Amnesty att våld riktat mot kvinnor är ett av Finlands allvarligaste människorättsproblem. Arbetet med att motarbeta våldet kostar visserligen men de kostnader som uppstår om problemet negligeras är mångdubbla. Riksdagen måste alltså se till att detta arbete ges resurser.

Dessa frågor lyfts fram både på Amnestys webbplats och i tryckt material, som med kampanjens frivilligresurser ska distribueras till kandidaterna, helst per personlig kontakt.

Tyvärr finns varken tryckt eller webbmaterial på svenska, vilket ju är såtillvida olyckligt att finlandssvenskar traditionellt är mera positivt inställda till både invandring och mainstream / queer jämställdhet. När jag frågade om material på svenska framgick det att det inte fanns material på svenska eftersom det på Amnestys kommunikationsavdelning inte funnes en enda person som behärskar svenska ! Skandal – om det stämmer alltså. Att man vid rekrytering till en kommunikationsavdelning ignorerar kompetensen i landets andra officiella språk betyder ju nästan undantagslöst att ingen ens kommer på tanken att viktigt material ska finnas på båda språken.

Eller kanske man på Amnesty tycker att man vill satsa de knappa resurserna på sannfinnar och andra svårbearbetade fall ?

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.