Dags att bojkotta och lämna Amnesty ?

Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnestys Finlandsavdelning, uttalade sig i Slaget efter tolv i Radio Vega den 18.8 arrogant om dem som tycker att de på grund av Amnestys beslut att stöda avkriminalisering av prostitution funderar på att lämna organisationen – han sade att ett tiotal hittills lämnat Amnesty på grund av beslutet, men ’det är ungefär så många som normalt lämnar organisationen under samma tidsperiod’.

För Amnesty Finland betyder tydligen medlemmarnas åsikter intet i jämförelse med den toppstyrda organisationens internationella råds diktat.

Johansson berättade att det hade röstats om policyn och att förslaget om avkriminalisering hade segrat i en omröstning – beslutet var alltså fattat i normal demokratisk ordning och bara att foga sig i. Röstningsresultaten ges inte ut av Amnesty, inte heller hur olika länder röstade. Men man måste ju fråga sig om det inte med lite vilja och lobbande kunde ha uppbådats en svensk-norsk-finländsk front med krav på att den s.k. svenska modellen med kriminalisering av sexköp skulle respekteras åtminstone i dessa länder, och i synnerhet vilken könsfördelningen bland de fyrahundra delegaterna var – man torde nog utan större risk kunna tippa på en massiv manlig majoritet.

Beslutet att stöda avkriminalisering av prostitution fattades alltså under Amnestys internationella råds möte i Dublin andra veckan i augusti och har ren resulterat i ett antal protester runt om i världen. Amnesty är en människorättsorganisation som jobbar globalt och för att garantera nåt slags neutralitet brukar den inte påtala missförhållanden i det egna landet – utom just i fråga om kvinnors mänskliga rättigheter. Därför är det så mycket underligare att man nu i fråga om prostitution väljer att bortse från medlemmarnas åsikter och lägger sig platt för en toppstyrd organisations diktat och dessutom arrogant viftar bort missnöjet bland medlemmarna som irrelevant.

För ett drygt år sen (6.3.2014), när Amnestys policy i fråga om prostitution ännu diskuterades på medlemsnivå – medan styrelsen redan lobbade friskt för Londonkontorets avkriminaliseringspolicy – publicerades en appell i denna tidning *) där bl.a följande sades:

Amnesty har under hela sin verksamhet hittills arbetat för genomförandet av mänskliga rättigheter. Att köpa sex och att utnyttja en medmänniska är inte en mänsklig rättighet. Om Amnestys Finlandsavdelning beslutar att stödja en avkriminalisering av prostitution i Finland, dvs i praktiken motarbeta förbudet mot sexköp i dess nuvarande urvattnade eller framtida något strängare form, kommer vi undertecknade att sluta stödja Amnesty ekonomiskt. Vi uppmanar också alla Amnestymedlemmar, som inte vill att det förbud mot sexköp vi har ska avskaffas, att i så fall göra detsamma.

På grund av att Amnestys Finlandsavdelning i stället för att hävda och stå bakom en nordisk linje i fråga om prostitution nu i praktiken kommer att motarbeta förbudet mot sexköp, arrogant ignorerar att medlemmar upplever detta som oförenligt med Amnestys principer och dessutom tycks anse att de gott klarar sig utan såna medlemmar, tycker jag det vore läge för ekonomisk bojkott av och massutträde ur Amnesty.

– – –

*) Denna text har publicerats som debattartikel i HBL 21.8.2015 under rubriken 'Nu är läge att ...'

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

5 Responses to Dags att bojkotta och lämna Amnesty ?

 1. Ernst Mecke says:

  Yes, I saw this piece already in Hbl … . And as a comment just this: I did not listen to Frank Johansson (thus, cannot say anything about the sound of his voice, whether it was arrogant or not), but if he said that the number of Amnesty members who left because of this decision was very similar to the number who leave for other reasons during a similar period of time, then there is very much the possibility that he just wanted to counteract the idea that the decision had resulted in a “wave” of members leaving (an impression which sometimes can result in a “trend” – inspiring others to leave because “one does so”). And otherwise: we have discussed this topic already earlier in this very blog, ad nauseam. I do not think that many will change their opinion about this matter any more, and in fact I do hope that any further discussion will NOT get going.

 2. Bert says:

  Ad nauseam får du stå för själv Ernst. Du har ju själv efterlyst mera diskussion på denna bloggportal, men underförstått då tydligen att det ska vara om teman som godkänns av herr Mecke som politiskt korrekta. Prostitution vs mänskliga rättigheter tycks vara en öm tå ?

 3. Ernst Mecke says:

  From the time when Theresa Norrmén was Ny Tid’s chefredaktör I remember the occasion when she was in my presence wondering whether one should enliven the discussion in the pages of Ny Tid by taking up the topic of prostitution. As a comment, I could inform her that there had been such a discussion in Ny Tid already once – in the course of which I earned the severe dislike of one Panu Höglund while also my opinion of him did suffer (he earned much of my respect back by later bringing up the topic of men’s suicides in Finland). And of course there had been no indication whatsoever whether anybody had changed his/her opinion about the topic (which is also true about the INDEED VERY LONG discussion about the topic in this blog – IF somebody has changed opinion it would be helpful if the fact could be announced in this blog). Theresa Norrmén anyway did not pursue her idea any further, which I thought wise.

  If it is, after this, still necessary to say: it is for me not a matter of “political correctness” that I dislike the idea of discussing prostitution AGAIN, but what I dislike severely is the probable FUTILITY of the enterprise – people getting excited to the point of open hostility, but no change in anybody’s attitude or opinion … . IF somebody seriously wants to continue the debate. then I should suggest that somebody who has the necessary contacts approach Jeanette Björkquist of Hbl and ask her for a contribution to the debate. She has in fact done some research about the topic and several times written about it, thus can be considered an expert.

  But aside of this: we have had in Helsinki very recently one demonstration with 15000 and another one with something like 5000 participants. Do we really not have better and more acute things to discuss than prostitution? Because, in fact also I should appreciate a bit more discussion in this blog (though better not a futile one).

 4. Bert says:

  Hörde precis på radion att i Sverige har ren 1800 medlemmar lämnat Amnesty på grund av deras beslut att stöda avkriminalisering av prostitution. De intervjuade igen Frank Johansson som igen var lika arrogant och tyckte ungefär att det behöver vi (Amnesty alltså) inte bry oss om här i Finland, här är folk tydligen vana vid att korrupta och klavertrampande politiker inte ställs till svars och samma har tydligen kommit att gälla organisationer som Amnesty.

  Alltså faktiskt dags att sluta huka och att lämna Amnesty, eller åtminstone sluta stödja dem ekonomiskt !

 5. Tea says:

  Ett mycket bra beslut av Amnnesty! Dags att gå med som medlem. Kanske nettot blir detsamma eller rent av mer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.