Den globala övervakningsstaten

Jag spann nu i sommar vidare på Snowden-temat. Jag läste Glenn Greenwalds bok, faktiskt för en gångs skull i svensk översättning, ”Storebror ser dig – Edward Snowden och den globala övervakningsstaten” från engelskans ”No Place to Hide”. Den var ytterst intressant, inte minst för att mycket av det som sägs inte kanske slagit igenom tillräckligt i det allmänna medvetandet, trots den debatt som initierades med Snowden-avslöjandena.

”Det kanske mest anmärkningsvärda med den bottenlösa exploateringen av terroristhotet är att den är så tydligt överdriven”, skriver Greenwald. Det är ju uppenbart för alla som reflekterar kring enorma propagandamaskin som det säkerhetspolitiska etablissemanget maskinerar att argumentet utvecklas för att motivera ett ständigt inkräktande på individens rättigheter och behärskande av folkmassor genom ett ständigt sållande av all slags aggregerad information. Jag minns för något år sedan när jag lyssnade på Europol-direktören Rob Wainwrights årsberättelse över hur stort terrorismhotet är mot den allmänna säkerheten i Europa och tillkännagivandet att ingen det året dött på grund av ett terrordåd så bara framstod hela säkerhetssatsningen i all sin absurditet. Att satsa stora offentliga medel på att jaga upp folk och skapa ett klimat av rädsla och hotbilder, som går vida utöver det rationella, är bara förkastligt. Eller i Greenwalds ord: ”Tanken på att vi skulle montera ned grundskyddet i vårt politiska systemet och istället uppföra en allomfattande övervakningsstat för att undvika dessa risker är höjden av av orimlighet”.

Även om terrorhotet låg på den nivå som det sägs så skulle det ändå inte rättfärdiga NSA:s övervakningsprogram, för övervakningen får inte äventyra individens integritet och frihet. ”Men problemet är att det finns alltför många mäktiga grupper som tjänar på terroristskräcken: staten, som försöker berättiga sina aktiviteter, övervaknings- och vapenindustrierna, som drunknar i offentlig finansiering, och de ständiga maktfraktionerna i Washington, som vill göra sina egna prioriteringar utan att möta något verkligt motstånd”, skriver Greenwald i sin analys. Han har en särskilt bra poäng där han konstaterar att den inneboende faran i en stat med ett massivt övervakningsprogram nu är mera överhängande än någonsin, på grund av alla möjligheter till teknisk övervakning som nu finns och den genomgripande ansatsen att utöva den makten. Paradoxen är att ju mera de så kallade säkerhetsmyndigheterna vet om medborgarna, dess mindre vet medborgarna om vad beslutsfattarna egentligen influeras av, eftersom de gömmer sig bakom en växande sekretessmur. Därmed förändras dynamiken i ett sunt samhälle och makten förskjuts ofrånkomligen mot makthavarna, vars ansvarsskyldighet har urvattnats.

Greenwald påpekar att analysen av det arkiv som Ed Snowden gav offentlighet bara leder till den enkla slutsatsen att den amerikanska staten byggt ett system vars mål är att fullständigt eliminera all elektronisk integritet över hela världen, för så systematiskt är det uppbyggt. Avsikten är uttryckligen att samla in allt. Dokumenten tyder på att antalet kommunikationshändelser (och då kan det vara mejl, telefonsamtal, telefon-metadata, chattande eller andra aktiviteter på nätet) som analyseras av NSA uppgår till 20 miljarder per dag! För varje land framställs en analys över hur mycket som samlas in dagligen och månadsvis och mängderna är förbluffande. Angående internationell nätkommunikation bistår britterna NSA och enligt dokumenten levererar de över 50 miljarder objekt per dag genom diverse metoder (NSA har direkt tillgång till fiberoptikkablarna för all internationell kommunikation, de så kallade havskablarna som förbinder kontinenterna, och de kan koppla upp sig till olika routers, switchar och omkopplare och mjölka informationen direkt där). Lika intressant är att Greenwald beskriver vad de är ute efter; t.ex. inom PRISM-programmet får man tag på allt, mejl, chattar, videon, bilder och lagrad information, liksom ljudfiler, sociala nätverk och vad som helst annat. Man kan till och med när som helst ta bilder av vad någon har på dataskärmen. Det räcker inte med att tycka att man inte har något att dölja; hela ens integritet står på spel, inte minst genom att alla är stämplade som potentiellt misstänkta, ingen kan försvara sig mot det och vem som helst kan också fås att framstå som skyldig. Vissa europeiska länder är mera implicerade med NSA än andra och i särställning står Five Eyes-konstellationen, det vill säga USA:s säkerhetssamarbete mellan Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland. För varje land man övervakar framställs i PRISM-systemet regelbundna rapporter över nyckelteman och tendenser, enligt landets strategiska betydelse, och allt för att förskaffa NSA ett övergripande globalt överläge.

Greenwald skräder inte på orden i kritiken mot amerikansk media, som han konstaterar att tagit skepnaden av en vapendragare, som skyddar statsmaktens intressen och förstärker dess budskap, istället för att granska det, och på det sättet bidrar till detta smutsiga hantverk. Han är särskilt kritisk till ansatsen media har att befästa de mest konventionella åsikterna och endast acceptera de mest snäva synsätten. Visselblåsaren demoniseras i media för att skydda maktens intressen. I mediekoncernen tenderar den att göra karriär som anpassar sig och är följsam, inte den som är känd som en omstörtande maktkritiker. Särskilt träffsäker är Greenwalds analys att välvilliga journalister identifierar sig med institutionella auktoriteter och utmärker sig med att tjäna dem, snarare än att ifrågasätta och bekämpa dem. Lika riktigt är påståendet att de etablerade mediernas identifiering med makthavarna cementeras av olika omständigheter, som socioekonomiska faktorer. Politiska ledare tillåts utöva sin makt i det fördolda för mediekåren är en del av nationens dominerande politiska makt. Så mycket för den tredje statsmakten.

This entry was posted in Anna-Karin, Bloggar. Bookmark the permalink.

3 Responses to Den globala övervakningsstaten

 1. hannes says:

  Ja… Hur länge ska vi låta de rika och mäktiga gömma sej bakom överdrivna terrorhot som de själva, mer eller mindre, har skapat?

  Just sånt här fick mej att rysa till då jag såg det här: http://yle.fi/uutiset/ministerit_luottamuksellisen_viestin_salaisuuden_suojaa_halutaan_muuttaa_kansallisen_turvallisuuden_takia/8346388

  “Tavallisten ihmisten sähköposteja ei urkittaisi, Orpo sanoi.” Är jag tavallinen? Borde jag känna mej lugn nu?

  Tack för ett intressant och tankeväckande inlägg!

 2. Christian Blom says:

  En sen reaktion….

  Läser nu först det här blogginlägget om Greenwalds avslöjanden, som bygger på Snowdens avslöjanden och på mycket mer.
  Ganska skrämmande. Och det här är dessutom bara början. Nu kommer mobilteknologins 5G, som kommer att innebära att alla tänkbara utrymmen kommer att täckas av spionerande trådlös teknologisk övervakning. Inom ramen för 5G kommer alla tänkbara hushållsmaskiner att kommunicera med varann trådlöst och skicka ständigt uppdaterad megadata till spioncentren NSA eller Google eller vem som helst. Det innebär att dina förehavanden inte bara följs med via datorn eller “smarttelefonen” utan också via alla annan elektronik: Via kylskåpet, bilen, värmeelementen, stereospelaren, tv:n och främst av allt via den fjärravläsbara el-mätaren. Sensorer kommer att läggas in överallt: I kläder, i byggnadsmaterial, i mediciner, kanske också i mat.

  Jag vet att det kanske största hotet i allt detta ligger i spionerandet på oss individer. Alla våra förehavanden kartläggs och lagras.

  Men det som jag är mest arg på i en här frågan är att man skapar en fysisk omgivning för oss som ständigt kommer att vara fylld med mikrovågor och radiovågor. Våra kroppar integreras i den nya tekniken. Nu redan vet vi att mikrovågor leder till caner i slutändan och till en mängd med neurologiska och psykiska reaktioner innan dess. Hittills har vi ändå rätt långt kunnat besluta själva om vi omger oss med denna strålning också om natten i sovrummet. I framtiden kan vi inte göra det längre för mikovågsfälten kommer att nå in i minsta skrymsle.

  Därför vill jag lansera en ny tanke och idé. Vi elöverkänsliga har alltid efterlyst strålningsfria områden eller lågtstrålande zoner. Nu blir det här på riktigt: Vi kommer att måsta skapa själva en miljö för oss i framtiden där vi kan vara och låta våra nerver och kroppar vila.
  Tänk om vi skulle börja nu redan. Då 5G kommer (har gjort det i testningssyfte redan i Uleåborg) försöker IT-företagen täcka alla områden med strålning, via vilken sensorerna kan arbeta och samla in information om dig.
  Vår uppgift bli nu i stället att skapa en miljö utan dessa spionerande sensorer och utan dessa strålande mikorvågsfält. Vi måste lyckas med att skapa en alternativ miljö, som skyddar oss mot detta spionerande och mot denna strålning. det innebär att vi tänker på allting i vår miljö: Allt material, byggnads-, textilier, apparater mm måste vara utan möjlighet till uppkoppling. Det kan då handla om avskärmning av vissa närmiljöer men också om att man tänker igenom allt i närmiljön. Det här kan bli ganska tufft eftersom den nya “miljövänliga” teknologin ju bygger på “smartteknologi”, dvs på “uppkopplingsbar” teknologi. Som samtidigt öppnar upp vår närmiljö för den orwellska värld som Snowden avslöjat.
  Vi måste skapa ett alternativ till denna smartteknologi, eller ge begreppet “smart” ett nytt innehåll. Det riktigt smarta bör vara sånt som inte strålar via hälsoskadliga mikrovågor utan tvärtom, sånt som fungerar helt utan mikrovågor och trådlösa nätverk. Och det räcker inte med att vi isolerar oss, skärmar oss bort från mikrovågsfälten med olika slags faradaysburar. Vi måste lyckas skapa miljöer där denna “smartteknologi” automatiskt är bortkopplad eller fungerar via en teknik som inte strålar hälsovådligt.

  Jag kan inte säga vad den tekniken heter, eller vad den bygger på, men jag lovar att var och en av oss skulle må mycket bättre i en sådan miljö – inte bara därför att vi där kunde förbli anonyma och leva våra liv som man gjort hittills – ouppkopplade.

 3. Anna-Karin says:

  Tack för responsen! Ni har så rätt. Du har ett utmärkt förslag, Christian. Folk måste ju börja vakna upp till det här, nu går vi som sömngångare rätt in i katastrofen. Trist. Jag såg en dokumentär häromkvällen som behandlade just detta tema om hur farligt det är med oinskränkt insamling av metadata. Det som kom upp, och jag tyckte formulerades väl, var tanken om att all den här övervakningen förstås är systematiskt integritetskränkande och att demokratin bygger på att vår integritet inte ska få hotas. Dvs. bevarandet av vår demokrati förutsätter att vår integritet inte kränks och att bevarandet av vår integritet är en förutsättning för att var och en kan förverkliga sin potential. Just de där kommersiella tillämpningarna som smygs in överallt är särskilt farliga, för där gäller snöd vinning och ett återsäljande av personliga uppgifter som är omöjligt att komma åt, om inte det från politiskt håll tas krafttag. Men så sker knappast i rasket….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.