Rejoina kyrkan ?

Som säkerligen förtappad hedning i närmare femtio år borde man ju hålla käften om kyrkans göranden och låtanden. Å andra sidan är man ju uppväxt i detta ’kristna’ samhälle med dess värderingar i vilka ju numera ingår att man får uttrycka sina åsikter..

När Päivi Räsänen öppnade munnen och sade vad hon tyckte så ledde det vanligtvis till att en drös församlingsmedlemmar, förmodligen från den progressiva flygeln, lämnade kyrkan, vilket man ju i sitt stilla sinne applåderade. Nu har ju Räsänen bytts ut mot Essayah som ännu inte öppnat munnen med nån sån effekt.

Men när ärkebiskop Kari Mäkinen och en del av hans biskopar i bästa efterföljelse av den barmhärtiga samariten uppmanar folk att öppna sina hem för flyktingar och asylsökande så leder det enligt nyheterna i dag till att en drös församlingsmedlemmar, förmodligen från den fundamentalistiska flygeln, lämnar kyrkan.

Man borde ju glädas ? Kyrkan blir kvitt lite av den fundamentalistiskaste surdegen. Men å andra sidan blir man ju upprörd – hur tänker de här ’kristna’ församlingsmedlemmarna egentligen ? Att dessa flyktingar säkert till största delen är muslimer – otrogna hundar ? – och därför inte förtjänar barmhärtighet i deras kristna samhälle ?

Skulle man höra till kyrkan fortfarande skulle man ju skämmas för dessa ”Korsfäst !”-ropande ’bröder’ och ’systrar’. Nu hör man ju gudskelov inte till kyrkan men kanske borde man joina på nytt som en solidaritetsdemonstration med både ärkebiskop och flyktingar ? Sen kan man ju skriva ut sig på nytt när nästa fundamentalistiska utspel kommer.

Som en kommentator till min Lämna-Amnesty-när-de-stöder-prostitution-appell uttryckte det när hon funderade på att joina Amnesty för att visa sitt stöd för prostitution uttryckte det: ”Dags att gå med som medlem. Kanske nettot blir detsamma eller rent av mer.”

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.