Krafter till konstruktiva engagemang

Mitt liv har varit rätt jobbigt den senaste tiden och nu har det börjat kännas så tungt att jag börjar känna mig nedstämd på ett sätt som börjar vara på gränsen till överväldigande. Jag bestämde mig för att kanske jag helt enkelt bara släpper loss texten ifall det skulle hjälpa tills livet är mer på räls igen och samtidigt kanske texterna träffar där det ska. Jag ska se vad som händer om jag släpper loss lite.

Provokaton och frustration är ofta en ganska bra generator för att få saker sagt. Men hur är det med depression. Vi får se.

Just nu skulle jag vilja skriva saker som inte är rumsrena nog att skriva. Så jag måste börja med att censurera mig. Bra så, för då betyder det väl att situationen inte är helt utom kontroll.

Nåja, istället för att dela med mig om rumOrena tankar ska jag försöka hålla mig till saken. Hur kan det vara så att vi har röstat politiker till makten som är så korrupta som de är. För det måste vara, de måste vara genomkorrupta, för jag kan inte tro att de verkligen är så frälsta på sin marknadsfundamentalism så att man kan sätta det på naivitetens konto.

Hmmm, undrar när det börjar vara dags att fundera på vad man får påstå utan att riskera åtal för ärekränkning? För det är ju lite sorgligt nog så som sades i ”Noin viikon uutiset” att det man i Ryssland kallar korruption kallar man här bara ”tehokas katuminen”. Det här syftar alltså på att man vill göra det möjligt att frivilligt redovisa sina intäkter från tidigare utan att riskera åtal. Det vill säga att man ger rika som kringgått skattebetalning ett åtalsskydd. SSS är förresten väldigt kreativa i sina ordval. Bara smaka på ordet: kilpailukykyhyppy.

Nåja, men tillbaka till den korrupta politik som döljer sig bakom alla roliga ord. Man underlättar inte skatteflykt om man inte är korrupt. Så är det bara. Man kan säkert till någon grad genuint tro på trickle-down och det kan kanske lite sättas på naivitetens konto. Men den här renläriga marknadsfundamentalismen de här SSS gubbarna kör är helt enkelt bara för mycket. Här fungerar inte resonemangen om tillväxt och statsskuld längre. Om rika ska bli rikare genom att komma undan med skatteflykt och högre avkastning på kapital genom att man sänker löner så betyder det inget annat än att fattiga blir fattigare och rika rikare. Nån trickle-down idé här är ju lika kränkande som att säga åt någon som nyss blivit misshandlad att ”sluta lipa och ryck upp dig för fan”.

Eländiga SSS. Hur släppte vi så här korrupta typer till makten? Jag är på allvar orolig för hur det här landet kommer att se ut om 4 år.

På universiteten planerar man storstrejker. Bra så, men ärligt sagt så tror jag inte att SSS bryr sig det minsta. Själv har jag funderat på att man borde mobilisera människor att skicka mejl och ringa dem och i sakliga ordalag förklara att deras politik är väldigt genomskinlig. Grejen borde bara vara den att det skulle vara väldigt många som gör det samtidigt. Väldigt många.

OK, det här blev inte en särskilt bra text. Men kanske det börjar löpa efter ett tag igen. Får se.

Egentligen har min nedstämdhet inte att göra med innehållet i det här inlägget, men jag har varit lite orolig över att mina livsomständigheter just nu ska ta så mycket energi att jag inte orkar engagera mig i det som händer med Finland just nu. För det blir bara mer och mer uppenbart att det sker destruktiva saker på SSS initiativ i accelererande takt, och det skulle vara viktigare än någonsin att orka engagera sig och mobilisera sig nu. Så jag klämmer ut texten, även om det inte blev helt så bra som jag skulle önska.

Det är skrämmande att reaktionen på sannfinländarnas svek har blivit att det bildas nya främlingsfientliga partier. Ett av dem är ”kantasuomalaiset”. Det är deprimerande att se att det korrupta överskiktet lyckas mobilisera de utsatta mot varandra istället för mot sig själva. Det skulle nu vara oerhört angeläget att få den breda opinionen att förstå innebörderna av SSS politik. Det är inte asylsökanden som är fienden. De har redan fått stå ut med alldeles för mycket för att de ska behöva ta ännu aggressionerna som egentligen borde vara riktat mot det korrupta överskiktet inklusive dess bundsförvanter SSS. Det är bara inte rätt att människor som inte kan försvara sig ska behöva ta skiten för att överklassen tar av resten. Det är bara inte rätt.

Noin viikon uutiset-klippet jag syftade på finns på YLE-arenan, den lönar sig att se, för den är både rolig, informativ och effektiv! :-)

This entry was posted in Bloggar, Nana. Bookmark the permalink.

2 Responses to Krafter till konstruktiva engagemang

  1. Anna-Karin says:

    Jo, det är för hemskt. Men bra att det helst verkar bli ganska mycket arg debatt om SSS-ligan nu. det är väl enda förutsättningen för en ändring

    • Nana says:

      Jo, det verkar väckas en del ilska, vilket man ju också ser på att väljarstödet verkar ha minskat mycket. Men tyvärr mobiliserar besvikelsen människor också till att bilda ytterligare främlingsfientliga partier. Där hoppas jag att debatten och program som det här “Noin viikon uutiset” ska hjälpa folk att få ihop sammanhangen. Sen verkar den här SSS-truppen vara ganska hard core och verkar inte bry sig så väldigt mycket om hur folket reagerar för det verkar inte beröra dem. Dom kör på i alla fall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.