Ingen strejkbrytare vid min dörr

Arbetsgivaren vill att strejkbrytare ska tränas upp i förväg de postanställdas eventuella strejk den 19 och 20 november. Posten är väldigt mån om att postgången ska fungera. Det var verkligen något nytt. I skiftet september–oktober var jag utan post i två veckor utan att det verkade störa posten det minsta.

När brev och tidningar igen börjat droppa in fick vi i Hbl läsa att utebliven post var ett allmänt problem. Från posten meddelade man det samma som jag fick veta: Ifall posten av någon orsak, t.ex. sjukdom, inte kan delas ut en dag delas den ut nästa. Nog undrade jag ju lite över att man talar om nästa dag när det hade gått två veckor.

När postens kollektivavtal nu har gått ut och man inte har lyckats förhandla fram ett nytt har Post- och logistikunionen PAU varslat om strejk. Posten i sin tur vänder sig till bemanningsföretaget SOL för att få strejkbrytare. Det här är ett gravt ingrepp i strejkrätten och lär förbjudas i internationella avtal.

Om jag blir utan post under strejken är det åtminstone någon mening med det hela. Jag tycker inte t.ex. tidningsutdelarnas inkomst av arbete de gör då vi andra sover ska inskränkas.

Alltså, bästa Posten eller Posti om det är det ni lystrar till: Inga strejkbrytare vid min dörr. Nej tack till utdelning under en eventuell strejk.

Det kan ju eventuellt hända att posten är beredd att göra ingrepp i strejkrätten mera med tanke på sina Stora Kunder än på en enskild pensionär. Och Finlands näringslivs EK försöker utnyttja folks bekymmer för den stagnerade ekonomin för att driva på ”the corporate grab”, bolagens maktövertagande som vi ser på många områden. När Fackcentralen FFC ställer upp bakom PAU för en av grundbultarna i förhandlingsrätten säger Jyri Häkämies åt YLE att FFC visar nonchalans för läget i landet.

This entry was posted in Bloggar, Maria. Bookmark the permalink.

3 Responses to Ingen strejkbrytare vid min dörr

  1. Bert says:

    Borde en (t.ex du / vi ?) starta en kampanj på facebook under devisen Ingen strejkbrytare vid min dörr – ei rikkuria minun ovella ?

  2. Maria says:

    Det låter som en bra idé. Sätt gärna igång; jag kan inte göra det eftersom jag inte är på Facebook. Sätter ut det på Twitter.

  3. Maria Brommels says:

    Halv ett på dagen läser jag YLEs nyhet om att Posten inte hyr in strejkbrytare från SOL. Det framgår inte om initiativet kom från SOL eller Posten. Hittar inte nyheten någon annan stans, så vi får se hur det är på riktigt. – Att kampanja för strejkrätten är alltid rätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.