Big Bang för LIGO, korken är upp

Innan jag krashade i sängen på torsdagskvällen i samband med att jag slötittat på X-men tog jag en sista titt på Teksti-TV. Va? “Painovoima-aalloista suora havainto” skrällde en av rurikerna.

Genast fram med paddan och till Sciencemag.org. No shit! Inget skämt denna gång. Rykten började spridas för någon månad sedan av Lawrence Krauss men det var no comments över hela fronten. Jag trodde också på någon sorts injection event som övervakarna av experimentet nu och då matar in i systemet för hålla forskarna på alerten. Men jag visste inte då att injektionsdelen inte var i bruk då signalen observerades 14 sept 2015. Men det visste Marco Drago som var den första att observera signalen i analyscentret i Max Planck institutet i Hanover. Han anade att något stort var på gång. Sympatiskt på något sätt att en italiensk postdoc som skriver fantasyböcker blev den på vakten som fick göra den historiska observationen.

LIGO

This entry was posted in Bloggar, Frank. Bookmark the permalink.

3 Responses to Big Bang för LIGO, korken är upp

 1. hannes says:

  Ganska häftigt, jo! Jag såg på den direktsända presskonferensen där de äntligen sade att de verkligen observerat gravitationsvågor. En stor grej.

  • Frank Borg says:

   Jo lite samma sorts vibbar som med Higgs-upptäckten vid CERN 2013. Ett bra bevis på hur långsiktig planering, samarbete och uthållighet ger utdelning. Motvikt till snabba klipp tänkandet och kvartalsekonomismen …

 2. Bert says:

  Av en händelse råkade jag för nån månad sen läsa a universe from nothing av Lawrence Krauss – en alldeles fantastisk bok – och nu när hans namn dyker upp i detta sammanhang googlade jag upp en alldeles fantastisk föreläsning om just denna bok han gett 2009, inbjuden av skeptikern Richard Dawkins.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.