Cis och trans – it’s all in your mind

Det är ju inte precis så att du kan sticka dig över till grannen och fråga.

En viss nyfikenhet är mänskligt, men vem kan svara? Eller vem vill svara? Det är ingenting som direkt syns utåt.

Därför är det intressant när en inblick ges. Jo, det är amerikanskt. Jo, det är såpopera, men ändå kan det ge en förståelse som kan vara svår att få för en sån här cisperson som jag.

En kanal som heter Frii har för någon vecka sedan börjat köra en realityserie som heter “I ID-100168481am Jazz” och nej, det handlar inte om musik. Det handlar om en tonåring som är en genuint transsexuell, d.v.s hon har redan från 2-3 års ålder varit övertygad om att hon är och vill vara en flicka, fastän naturen har utrustat henne med lite extra.

Som tur är understöder hennes familj henne och hon har sedan tre års ålder klätt sig och betett sig som den flicka hon är/känner sig vara. Jazz är en mycket intelligent flicka men tonårstiden innebär redan i sig en hel del konflikter och det blir inte lättare av att du är en transsexuell.

Vi har nu sett tre avsnitt på rad (dom låg bandade och väntade) och fastän jag primärt inte är någon stor vän av denna typ av serier kan jag inte låta bli att rekommendera denna. Redan att höra Jazz fundera på livet är givande – det är mycket som ryms i en fjortis huvud!

Om du vill lära dig något nytt och kan överse med det amerikanska – se serien!

Image courtesy of sippakorn at FreeDigitalPhotos.net

 

This entry was posted in Berndt, Bloggar and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Cis och trans – it’s all in your mind

 1. hannes says:

  Låter som att serien faktiskt kunde vara intressant, fast jag har så oerhört svårt för realityserier… Fint om den kunnat ge några insikter!

  En intressant sak som jag märkte i din text och som jag inte kan låta bli att ta fasta på, speciellt i det här sammanhanget. Du säger att naturen utrustat henne med “lite extra”, och jag antar att du syftar på könsorganen. Men där har ju naturen då inte utrustat henne bara med något extra, utan det är också något som saknas. Jag tycker det är viktigt att ta upp för tanken om att XY-män har något och XX-kvinnor saknar något har enorma praktiska konsekvenser – såsom att barn utan en klar könstillhörighet länge blev opererade för att få kvinnliga könsorgan, eftersom “it’s easier to make a hole than build a pole”. Det är förstås en metod som helt förkastar det faktum att vaginan är något annat än ett hål, att den är ett komplext organ med andra funktioner än att rymma en penis. Ofta gjordes vaginan hos sådana barn genom att ta bort vävnad och använda en del av ändtarmen.

  Ja, jag kan fortsätta hur länge som helst och jag borde kanske ha skrivit ett blogginlägg istället för att kommentera så här långt på ditt, men nu blev det så här. :) Ta det inte som någon personlig attack, förstås – det här är bara ett ämne som jag är väldigt intresserad av.

 2. Tack, det var en bra kommentar!

  Meningen kom in i texten bara för att ge en faktaförklaring, som du säkert gissade.

  Jo, ämnet är intressant och det är därför jag sväljer denna realityserie trots allt..

 3. Bert says:

  Den svenska teveserien 30 grader i februari – som ju inte är nån ‘reality’ utan fiktion, men jättebra sån – behandlar ett förhållande mellan en CIS-man och en thailändsk transkvinna, Oh, de facto en så kallad kathoey, som västerländska (manliga) turister kallar ladyboys. Många av dessa kathoeys undergår senare, om de har råd, könskorrigeringsoperationer.

  Richard Totman har skrivit en bok om fenomenet, The Third Sex. James Eckhardt har skrivit om sin förälskelse i en kathoey, Singapore Girl..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.