Såsom jag är uppväxt

Såsom jag är uppväxt är det så att fysisk beröring med det motsatta könet anses vara väldigt väldigt intimt”, förklarade Yasri Khan, infödd svensk alltså, när han skulle förklara varför han vägrade att skaka hand med en kvinnlig reporter.

Man frågar ju sig hur det är möjligt att i det svenska samhället växa upp så isolerat från samhället och dess normer att den fysiska beröringen att skaka hand kan betraktas som för intimt. Man måste ju nästan då tro att det är fråga om att markera ett avstånd från det svenska samhället och dess kultur. Misslyckad integration kan det ju inte vara fråga om eftersom karlen ju är född och alltså uppväxt i Sverige och på frågan vilken hans nationalitet är väl borde svara svensk ?

Khans vägran har diskuterats på sociala medier och ett av tolerantians argument var frågan vem det stör om en man vägrar skaka hand med en kvinna ? Jag måste erkänna att det stör åtminstone mig. Varför vet jag inte riktigt men det har nog att göra med att jag personligen tycker man ska ta seden dit man kommer, maassa maan tavalla som det heter på finska. Så länge jag inte upplever det som att ge avkall på min integritet. I en moské tar jag t.ex. av mig skorna och döljer axlarna utan att uppleva att det hotar min integritet. Men så är jag ju inte speciellt kristen förstås..

Den fysiska beröringen när man skakar hand är ju dessutom så institutionaliserad här att den inte egentligen räknas som fysisk beröring, lika lite som att gå i samkönad bastu räknas ha sexuella konnotationer, utom kanske av turister. Men han Khan är ju ingen turist i det svenska samhället, han är svensk ju. Men identiteten tydligen inte ?

Det här med en kulturell identitet som skiljer sig från majoritetbefolkningens är ju nåt som man som finlandssvensk osökt kommer att reflektera över emellanåt och som lätt får en att solidarisera sig med andra minoriteter, som t.ex muslimer, eller andra kulturer, som t.ex den svenska. Sannfinne vill man ju inte vara, lika lite som Khan tydligen vill vara svenne.

Förståeligt. Men sen visar det sig när man googlar honom att Khan både anser att kurderna i Turkiet har det alldeles föträffligt och att kristna i muslimska samhällen inte ska ha samma rättigheter som muslimer i det svenska.

Så jag håller nog med Janne Strang som på FB ‘tycker Khans försvar faller i samma fack med kvinnoprästmotståndare och anti-gay-pastorer som talar om vikten att respektera ojämlikhet pga traditioner. F*ck that.’

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.