Journalistik med positiva förtecken och vassa tänder

Den som tycker att media onödigt ofta lättvindigt rapporterar om bedrövligheter kan glädja sig. Ett par dagar till kan man på den amerikanska, alternativa nyhetssajten democracynow.org se inslag med två journalister som upplever att de har en klar mission och länge har jobbat därefter. Dessutom får man se sajtens eldsjäl Amy Goodman som på sitt stillsamma sätt entusiastiskt leder programmet.

Ännu i morgon kan man lära känna Juan Gonzáles, revolutionär, strejkledare och kolumnist, som nu pensionerar sig från New York Daily News. Han är hemma i den spanska delen av USA; en minoritetsrepresentant som gått sin egen väg. Tur nog stannar han i nyhetsprogrammet DemocracyNow efter pensioneringen från draken.

På torsdag eftermiddag försvinner sedan det berörande och underhållande inslaget med Dave Isay som nyligen har gett ut boken “Callings: The Purpose and Passion of Work.” Där finns intervjuer som människor gjort med en närstående som betytt mycket för dem. Det har skett inom projektet StoryCorps, där idén är att dokumentera deras röster som jobbar på men sällan eller aldrig hörs i media. Bland de nästan en kvart miljon intervjuade personerna finns lärare, socialarbetare, någon inom rättshjälpen och sophämtare på Manhattan. Det är verkligen upplyftande att höra de korta snuttar som finns med i inslaget. Kanske beror det på att Isay har så klart för sig vad han gör: Han och de andra i projektet banar en väg som också andra kan gå.

Han säger: “Många budskap i etern – särskilt riktade till de unga – handlar om att arbete går ut på att göra så lite som möjligt och att bli så rik man kan snabbast möjligt. Den här boken visar en anan väg, en väg för människor som känner glädje och älskar sitt arbete; som verkligen vill stiga upp på morgonen för att göra något”. De uppmärksammas alltså i projektet av en person som de har hjälpt vidare i livet, och en kopia av varje intervju sänds till kongressens bibliotek. Där kan man läsa dem också efter denna vecka, men hur det går till har jag ingen aning om.

This entry was posted in Bloggar, Maria. Bookmark the permalink.

One Response to Journalistik med positiva förtecken och vassa tänder

  1. AS says:

    Jag har periodvis följt med tv kanalen democracynow och tycker mycket om deras sätt att intervjua människorna utan att avbryta och att man ser en annan sida av USA. Hoppas denna alternativkanal får fortsätta länge.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.