Burka urrrk !

Vi satt häromdagen på en av de lokala restaurangernas terrass och drack öl och pratade i eftermiddagssolen. Vännen berättade om en incident han råkat ut för:

Han åker alltså spårvagn, sitter i allsköns ro och tittar på staden och människorna. Plötsligt kommer en kvinna och sätter sig mittemot honom, iklädd burka ellervaddetnuheter, maskerad alltså så att enbart ögonen syns. Han reser sig upp och flyttar till en annan plats i spårvagnen. Vi påpekar för honom att det nog säkert uppfattades som rasistiskt men han säger att hans reaktion var att han kände sig diskriminerad; varför skulle hon få titta på honom men han inte på henne !

Jag måste säga att jag är benägen att ge honom rätt, och dessutom en poäng för en ny infallsvinkel på den här kulturkrocken.

Och dessutom; varför ska jag som profeministisk man genom att konfronteras med en klädkod som utvecklats av en kvinnoförtryckande kultur fås att känna mig på något sätt medskyldig till kvinnoförtrycket i den kulturen ?

Å andra sidan – varför inte ? Kanske hälsosamt att påminnas om att man som man de facto är medskyldig om man inte aktivt protesterar och motarbetar ojämställdhet.

Och sen kunde man väl ytterligare dra den parallellen att lika lite som IS / Daesh har med islam att göra har väl bruket av burka, niqab osv. Misogyna imamers och ajatollors påhitt och indoktrinering utan något som helst stöd i koranen.

Och samtycke ursäktar ju inte. Traffickingkonventionen gör kvinnans samtycke till prostitution ogiltigt. Samtycke till könsstympning godkänns inte. En minderårig flickas samtycke till äktenskap är ogiltigt. FN-konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor inte bara förbjuder könsdiskriminering utan ålägger också staterna att ändra eller avskaffa sedvänjor eller bruk som innebär diskriminering oberoende av eventuellt samtycke.

Få se hur det nyssgrundade feministiska partiet ställer sig till burkan.

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

One Response to Burka urrrk !

  1. a-k says:

    Jag har just undrat när den diskussionen kommer upp i Finland. Jag var mycket förvånad över då jag i Borgå centrum nyligen såg en dam med heltäckande burka (jag antog ju på goda grunder att det var en kvinna som dolde sig) och ansiktet täckt så att bara ögonraden lämnades bar. Det är beklämmande. Men ytterligt mer förvånande tycker jag det är att den beklädnaden praktiseras i Finland, då man ute i Europa redan förbjudit den, i Frankrike tror jag det var 2009 och i Belgien för så där fem år sedan, alltså förbud mot att uppträda maskerad på offentliga platser och då menar man täcka ansiktet så man blir oigenkännelig. Det finns de som trotsar förbudet, men det är sällan det händer och kan i så fall resultera i böter (i Bryssel gjorde islamister en hämndaktion mot polis som bötfällde en kvinna för att ha täckt ansiktet, så det är ett synnerligen eldfängt tema nog). Men kanske vore det dags att ta upp det politiskt även i Finland

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.