GW151226 och regnet smattrar …

Så hände det igen, en andra upptäckt av gravitationsvågor bekräftades 15 juni. Själva observationen, GW151226, gjordes förra året 26 december. Två svarta hål kolliderade för 1.4 miljarder år sedan. Denna gång kunde man följa med dödsspiralen i hela 1 sekund (55 kretslopp).

Fler godbitar utlovas iom att LIGO-detektorn uppgraderas samt får sällskap av europeiska VIRGO nära Pisa. Tidskriften Science är förstås entusiastisk … second detection … “augurs bumper crop sightings”.

Något att tänka på medan jag sitter i min hydda och lyssnar på regnet som smattrar på taket. Förra veckans storm drev upp min tuffare mot stranden där den nu sitter fast i gyttjan – hoppas att regnet och en vind som slår om till syd får den flott. Å andra sidan finns det en risk att mitt trädgårdsland översvämmas om regnet fortsätter. Inget annat råd än att stövla ut i strilet och gräva ett dike …

This entry was posted in Bloggar, Frank. Bookmark the permalink.

4 Responses to GW151226 och regnet smattrar …

 1. Bert says:

  Här på Kråkö i Borgå skärgård har vattnet stigit med närmare en meter sen i går så din tuffare borde nog flyta snart.. Om inte gravitationsvågorna puffar ut vattnet igen ;-)

  • Frank Borg says:

   … faktiskt hade tuffaren kommit loss ur gyttjan då jag var ned till stranden och kollade. Vattnet stigit med typ 40 cm men mest pga regn.

 2. Bert says:

  Vattnet stiger nog inte pga regn, men däremot pga det lågtryck som brukar beledsaga regn, och eventuellt pga blåst, om det blåser in mot land alltså..

  • Frank Borg says:

   … bor vid en älv så regnet har primär inverkan på vattennivån här (ca 5 km till havet). Nu nästan som vårflöde, gjorde idag kajaktur uppströms längs rutt som brukar vara farbar bara på våren. (Fö nord/sydvind har oxo tydlig inverkan på v.nivån här i Bottenviken.) Nåja, huvudsaken, tuffaren är flott. Nu kanske jag får ut segelbåten oxo.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.