Första svampskörden

..eller -fångsten eller -bytet kanske; att ströva omkring i skogen på spaning efter svamp har ju mycket gemensamt med jakt – och svampar befinner sig ju taxonomiskt mellan växter och djur; de primitivaste lär ju till och med kunna flytta på sig.

Anyway, i går var jag första gången för säsongen ut för att kolla svampläget i environgerna till sommarvillan. I skoningslös närkamp med myggor, en och annan broms och den första älgflugan nedlade jag – i den medhavda plastpåsen alltså – ett icke föraktligt antal kantareller, ett par soppar, ett par kremlor och en kamskivling. Tillräckligt för en måltid:

Plastpåse och kökskniv duger bra under dessa första rekognoseringsrundor men sen när säsongen kommer i gång på allvar får man rusta sig med svampkorg, svampkniv och kompass och gärna karta. Plus förstås en fulladdad smarttelefon som man kan använda till mycket; att ta bilder av svamp i dess biotop, att spara koordinater för både svampfynd och den cykel eller bil man ska hitta tillbaka till och att ringa för att meddela att man blir sen eller för att i värsta fall ringa nödsamtal. Eller för att ringa hem för att distanskolla i Ryman & Holmåsens svampbibel – för tung att ha med sig i skogen – om den svamp som växer framför en i stort antal är ätlig.

Hemkommen får man sen plocka älgflugor – tillgivna små krabater som jag har börjat gilla skarpt eftersom de håller många potentiella plockare borta från mina svampar – ur kläderna och från kroppen ofta ännu följande dag och på kvällen göra en fästingkontroll.

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.