Pride !

Pride-paraden i år fick en gammal övervintrad hippie att minnas de stora fredsmarscherna på den gamla goda tiden, på 70- eller 80-talet eller när det nu var.

Det hade meddelats att man skulle samlas på Senatstorget klockan tolv. Vi var där ren lite före och då var storkyrkans trappa ren full av folk och torget halvfullt och fullt hålligång överallt – och gassande sol, idealiskt väder. Framför kyrkan stod fyra fem lastbilar som skulle köra först, i mitten och i slutet av paraden.

Klockan ett var det sen dags för startskottet som räknades ned från tio till Go! Susanna och jag genade till Norra Esplanaden för att ta några foton och vänta på Regnbågsankans banderoll men nån sån fick vi inte syn på så när Vänstern kom med sin, på slutet – trodde jag – så hoppade vi in och tågade sen med paraden till Medborgarplatsen.

Vid Medborgarplatsen hoppade vi av och gick in på Kiasmas café och drack kaffe och följde därifrån med de som fortfarande kom tågande. Men det bara kom och kom och kom människor. Ännu när vi förfriskade lämnade caféet var paraden i full gång och vi ställde oss utanför Posthuset och kollade. Där fick vi stå i ytterligare närapå en halvtimme tills anarkisterna, sist som vanligt, kom och avslutade paraden. Då hade det gått två timmar sen paraden startade och Medborgarplatsen var smockfull.

Polisen lär ha uppskattat antalet marscherande till trettiotusen, vilket betyder att det troligen var närmare fyrtiotusen som marscherade för de sexuella minoriteternas mänskliga rättigheter och för fri kärlek (Make Love Not War som det hette på den gamla goda tiden) och mot heteronormativ diskriminering under fyndiga paroller som till exempel Fuck the CIStem !

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.