Inga rasister på våra gator !

..skanderades det – på svenska faktiskt – i demonstrationståget som på självstän­dig­hetsdagen i Helsingfors hade samlat uppskattningsvis tretusen människor i en marsch mot nazism och rasism.

Andra slagord som ropades var ”Ei natseja Helsinkiin – Ei natseja mihinkään ! (Inga nassar i Helsingfors – inga nassar någonstans !)”, ”Hey Hey Ho Ho, Nazi scum has gotta go !”, Say it load, say it clear – refugees are welcome here !”, “Rajat auki ! (Öppna grän­serna !)”, Kenen kadut ? – Meidän kadut ! (Vems gator ? – Våra gator !)”.

Det var vänsterunga, gröna, fredsaktivister och andra progressiva krafter plus anarkister och annat löst folk som via sociala medier hade trummat ihop folk till en protest och mani­festation mot den hatretorik och det våld som högerextrema krafter i allmänhet och nazistiska i synnerhet alltmera synligt har börjat sprida och utöva.

Ren medan vi samlades på Elielplatsen samlades poliserna kring oss, jag räknade i ett skede upp till tjugofem polisbilar bara runt platsen. Polisuppbådet var massivt, det talades i nyheterna om hundratals poliser. Till exempel när vi kom tågande längs Ale­xandersgatan och vek av in på Mikaelsgatan stod ett garde med poliser i full kravallmundering på Ale­xandersgatan för att säkra att vi faktiskt vek av in på Mikaelsgatan.

Den demonstration som vår marsch riktade sig emot var nämligen den så kallade finska motståndsrörelsens uttryckligen nazistiska tåg från Hagnäs torg – av alla platser – till Kajsaniemi, dit vi alltså också var på väg. Nazisterna lär ha fått ihop ett par hundra typer och under marschens gång lär det han blivit slagsmål ren i de egna leden så att polisen måste ingripa. Men det massiva polisuppbådet var alltså för att hindra en sammanstötning mellan de två demonstra­tio­nerna, alltså i praktiken skydda nazisterna från den mer än tiofalt större skaran antinazister, vilket också lär ha lyckats.

Vi seniorer avvek precis före Kajsaniemi till närmaste krog för en värmande romtoddy och när vi efter en timme var på väg till parkeringsgrottan träffade vi nämligen på några vänsterungdomar som stod och rullade ihop sina fanor och som glatt konfir­merade att inga sammanstötningar ägt rum. Så polisen klarade (väl?) biffen denna gång.

7 kommentarer på “Inga rasister på våra gator !

 1. Mycket lämpligt som kommentar till texten ovan om högerextremistiskt våld damp det i inboxen ner ett meddelande om en nyssutkommen rapport om höger­extre­mistiskt våld, i Sverige visserligen men mycket lätt att tillämpa på finska förhål­landen, kanske till och med i så fall med en liten framförhållning.

  Rapporten, Ung och extrem – om våldsbejakande högerextremism, är publicerad av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor MUCF.SE och finns alltså på webben.

  MUCF har för övrigt ett set av verkligt intressanta rapporter om extremismens hela spektrum liggande på webben, bara att ladda ned. Rekommenderas.

 2. ”Men det massiva polisuppbådet var alltså för att hindra en sammanstötning mellan de två demonstra­tio­nerna, alltså i praktiken skydda nazisterna …” Ja man kan ju alltid vinkla händelser hur man vill så det passar en. Eller skulle du ha föredragit en våldsam sammandrabbning?

 3. Nja kanske inte. Men dehär nassarna är ju själva uttryckligen för att använda våld så att få smaka sin egen medicin kanske skulle vara riktigt hälsosamt ?

 4. ”Själva uttryckligen för att använda våld” Jaså. Till skillnad från de anarkister och Antifa-extremister ni marscherade med, som runtom i Europa (som tur inte lika mycket i Finland) är kända för att slå sönder stan och attackera alla de inte gillar (politiker, vanliga hederliga företagare, migrationsverket etc). Du antyder ganska starkt att du är för politiskt våld själv. Blir ju också fundersam när man ser någon vifta med gamla Sovjetsymboler i en marsch för tolerans.

 5. Finska Motståndsrörelsen bekänner sig till nationalsocialismen och har som målsättning att etablera ett totalitärt styre genom revolution. De är öppna med att det krävs en kamp som kommer att kräva blodsutgjutelse:
  – Ingen kan gå med i Motståndsrörelsen om hen inte kan eller är beredd att med våld försvara sig själv, sin organisation eller sina kamrater. Veklingar och fegisar har ingen plats hos oss. Det enda hemska eller skamliga med att unga svenskar skadat eller dödat främlingar och fiender, är att alla andra svenskar inte ger dem sitt stöd när massmedia startar sina hetskampanjer

  Antifascistisk aktion är ett autonomt nätverk, en del av det internationella nätverket Antifascistisk aktion. Nätverket består av militanta antifacister som har sin ideologiska grund i olika former av socialism. AFA:s övergripande mål är att genom en revolution avskaffa den nuvarande samhällsordningen till förmån för ett statslöst och klasslöst samhälle. Nätverket bekämpar organisationer och personer inom den nationella rörelsen, men även myndigheter, företag och förtroendevalda politiker som de anser bidrar till att upprätthålla den nuvarande samhällsordningen som AFA anser vara exploaterande av en rad olika grupper. Organisationen anses inte utgöra ett hot mot det demokratiska systemet i dagens Sverige, men den ses innebära allvarliga hot mot enskilda individer.

  Anarkisterna vill skapa ett samhälle fritt från stat, kapitalism och alla andra hierarkiska system och auktoritära strukturer. Det finns ett flertal olika varianter av anarkism – bl.a. med utgångspunkt i vad som ses som huvudfienden: Staten, kapitalismen eller båda. Förenklat kan man säga att anarkisterna vill att samhället organiseras horisontellt, inte vertikalt, med allas jämlika medverkan i ett samhälle som styrs genom direkt demokrati och där företagen ägs och styrs på lokal nivå.

  Så måste jag välja vem jag vill solidarisera mig med är det nog utan tvekan de här mer eller mindre flummiga A-rörelserna.

 6. Hot mot demokratin eller inte så ställer sig dessa grupper utanför demokratin och tror sig ha rätten att förstöra egendom och misshandla eller t.o.m. döda vem de vill för sin heliga revolutions skull. Det är precis samma sak som när korsfarare dödade och tvångsomvände hedningar i tron på ”det goda och rätta”, varken mer eller mindre. Mig veterligen har de vänsterextrema grupperna i Sverige ännu inga mord på sitt samvete men däremot otaliga fall av grov misshandel, skadegörelse, hot, utpressning, och politiskt våld. Svenska Säpo har ju t.o.m. bedömt de vänsterextrema som de farligaste extremistgrupperna. Använder man våld som politisk metod är det ingen skillnad hurudant paradis man har som mål. Polisen i Finland bedömer inte heller Motståndsrörelsen som ett hot mot statsskicket, gör det dem mer berättigade för det? Om högern ska göra upp med alla rasister i sina led tycker jag vänstern kan föregå med gott exempel och sluta ha något samröre med vänsterextremismen. Det blir alltid en massa ”men” när vänsterextremismen kommer på tal i vänsterkretsar. Du är ett exempel på detta.

 7. Oj tack för komplimangen. Vänsterextremister är ju nog mycket mera sympatiska än högerextremister. Och mindre farliga. Sådär statistiskt sett alltså; för tillfället har de väl lyckats komma till makten bara i Nordkorea medan högerextremister för tillfället dyker upp som svampar efter regn, till och med i vårt Europa; Ungern och Polen o.s.v. Och att SäPo klassificerar vänsterextremister som farligare är högerdito är väl bara rena självbevarelsedriften – de ligger ju själva traditionellt ganska nära högerextermisterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.