Ett monster i Vitahuset

Trump ljög inte – helgen han tillträdde som president blev historisk. Samtidigt som Trump svor presidenteden drabbade maskerade demonstranter samman med polisen. Staten svarade med tårgas, vattenkanoner, pepparsprej och knallskott i sina attacker mot demonstranterna.

Den lättkränkta nyvalda presidenten blev besviken först över antalet personer som såg presidenten svära eden. Den amerikanska presidenten har ofta skrutit om sin popularitet. Trots det var endast kring en tredjedel av de 1.8 miljoner människor som såg president Obama svära presidenteden närvarande. Det var en för tuff sanning för presidenten som i vanlig ordning anklagade pressen för att ljuga. Presidenten lovade att flera hade sett tillställningen, än de som närvarat vid Obamas tillträde.

Under helgen marscherade cirka 2.9 miljoner människor mot presidenten (bara i USA, men mångfaldigt flera om man även räknar in de demonstrationer som hölls mot presidenten globalt).

Makten åter till folket?

President Trump, blev tvåa i valet med 2.1 procent i marginal till den som i röstantal blev etta, Hillary Clinton. Han blev den femte presidenten i historien som vann valet trots färre röster än den som förlorade: bara presidenterna Rutherford B. Hayes (1876) och John Quincy Adams (1824) har tidigare vunnit fastän de förlorat med flera röster än president Trump. Mycket av det här är tekniskt genom systemet med elektoratröster, indelningssystem, problematiska rutiner för själva genomförandet av valet, ekonomi etcetera.

Det självklara resultatet blev, som demonstrerades i helgen att president Trump inte framstod som en särskilt populär valvinnare. På det viset har Trump rätt, helgen blev historisk. Lägg därtill hans inte alltför populära twitter, hans taktik i kriget mot pressen, och verkligheten; i sitt inledningsanförande förklarade att han skulle ge makten åter till folket.

Presidenten lovade att han omedelbart skulle skrida till handling. Som det just nu ser ut har den tillträdande regimen angripit i stort sett alla medborgarrättsliga regelverk i USA (sidor rörande dessa rättigheter har redan tagits bort i sin helhet från Vita husets hemsida). Trumps ministär anses vara den vitaste och manligaste administrationen på 30 år. Även på det viset är Trumps makttillträde historiskt.

Det finns förstås de som är glada över den nya presidenten i USA (och även i vissa forum här i Sverige vad det verkar). En av dem är Ku Klux Klans förre Imperial Wizard, David Duke som glatt twittrade ”vi lyckades” under invigningscermonin. David Duke hyllade Trump och prisade honom för att ha ”deklarerat krig” mot det ”judiska etablicemanget.” Duke har stött Trump från presidentvalskampanjens start, och han har tidigare deklarerat att Trumps presidentskap innebär ”en verklig möjlighet” för vita nationalister.

– Om Trump vinner, okej, det kommer att innebära verkliga möjligheter för personer som är vita nationalister, ifall de vill bygga på det, sade han då.

Post-sanningar
President Donald Trump är en fascistisk ledare. Det innebär att omvärlden måste hans utfästelser på allvar. Han kommer så gott det går att genomföra de förslag han lagt under valkampanjen. Det vill säga att även ifall det är otroligt dyrt och bakvänt så kommer han att prospektera för en mur längs det stängsel som skiljer USA och Mexiko åt. Han kommer att angripa vattenförsvararna vid Standing Rock, han kommer att ge sig på HBTQ-rättigheter; han kommer att slopa miljökrav, han kommer att utvisa och stoppa flyktingar och migranter från den fattiga delen av världen, han kommer att slopa minimi-löner och han kommer att skapa flera jobb; Folk som nu måste ha två eller tre jobb för att överleva kan se fram emot att tvingas till tre eller fyra jobb. Fackföreningar är ett minne blott, etcetera

Trumps fascism innebär på andra sätt att han kommer fortsätta ljuga som en häst travar. Han kommer att göra sitt bästa för att inte ofördelaktiga analytiska begrepp ska fastna på honom; han är exempelvis inte fascist utan ”alternativ höger”; publiken som bevittnade presidentens tillträde var “the largest audience to witness an inauguration, period” som pressekreteraren Sean Spicer lät meddela; presidenten traderar osanningar vid upprepade tillfällen. Motståndaren anklagades för valfusk trots att inget sådant kunde beläggas, eller ännu värre påstod att miljontals illegala flyktingar röstade på Clinton. Anklagade New York Times för att ha bevakat honom på ett ofördelaktigt sätt.

Sådär går den amerikanska presidenten på då han inte far ut i vittriola angrepp mot allt som kan kallas progressivt, eller åtminstone liberalt.

This entry was posted in Bloggar, Joacim. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.