Uppdaterad: En annan ballad om en svensk polis

Den svenska polisen har historiskt haft bruna kanter:  Vi minns Malmöpolisens kavalleriattack mot stillastående antifascistiska demonstranter 2014, Lundapolisens notoriska rasbiologiska register över romer, 2013.: rasistiskt konstruerade namn som användes under Malmöpolisens internutbildning,”Nigger Niggersson” och ”Oskar Neger,” 2009.Vi minns Malmöpolisens oneliner: ”De där apejävlarna borde skickas hem till Afrika,”från samma år. Bara för att nämna några exempel.

Nu har det hänt igen. Örebropolisen Peter Springare skrev ett facebook-inlägg där har bland annat ställde vissa socialt utsatta grupper mot ”invandrare.” Det lät så här:

Våra pensionärer går på knäna, skolan är ett enda kaos, sjukvården är ett inferno, polisen har totalhavererat etc etc. Alla vet varför men ingen törs eller vill torgföra anledningen, p g a att Sverige alltid levt på myten om det präktiga ultimata samhället som har osinnliga resurser för att vara i framkant när det gäller att vara det enda politiskt korrekta alternativet i en dysfunktionell värld som slår knut på sig själv, genom destruktivt beteende i olika religioners namn.

Mot detta ställde han gruppen invandrare

(…)Detta har jag hanterat Måndag- fredag denna vecka: Våldtäkt, våldtäkt, grov våldtäkt, överfallsvåldtäkt, utpressning…(…) Misstänkta gärningsmän; Ali Mohamad, Mahmod , Mohammed, Mohammed Ali, igen , igen , igen Christoffer…va är det sant. Ja ett svenskt namn smög sig in i utkanten av ett narkotikabrott(…)

Så kan det förstås varit för den enskilda polismannen Peter Springare just den veckan han beskriver. Det kan vi inte veta, såvida vi inte skaffar hans körfiler. Men det är inte det han vill ha sagt sett till helheten i inlägget. Han vill istället påstå att invandrare inte är pensionärer, sjuka, poliser etc utan endast kriminella. Invandrare begår brott, medan svenskar är skötsamma som kämpar för sin överlevnad.

Å han har fel i sak. Visserligen är det en väletablerad truism inom kriminologin att invandrare är överrepresenterade inom viss kriminalstatistik. Men som min gamla lärare i ämnet Jerzy Sarnecki brukar säga: det finns å ena sidan tre sorters lögner: lögn, förbannad dikt och kriminalstatistik, å andra sidan är kriminalstatistiken helt tillförlitlig. Allt beror på frågan man ställer: javisst är det sant att invandrare är överrepresenterade, men vad betyder det? jo undersökningarna visar att totalt sett begås de flesta brotten i alla kategorier av svenskar med svenska förnamn, men i proportion till sin relativa andel av befolkningen så är invandrare något överrepresenterade. Alltså har herr Springare fel i sak

Som alla som följt mig förstår, så var det här honung och mjölk för landets största fascistparti Sverigedemokraterna; och förstås uppstod snart gruppen Stå upp för Peter Springare med 200 000 medlemmar (hur många enskilda medlemmar som har två tre fyra  eller 100 avatarer att dölja sig bakom vet ingen); förstås driver gruppen  Sverigedemokraternas hjärtefrågor.

Peter Springare råkade omgående ut för kritik för sitt minst sagt bristfälliga resonemang, men har alltså även rönt stort stöd inom extremhögern.

Som belöning blev Peter Springare krönikör i den fascistiska webbtidningen Nyheter Idag. Dessförinnan hotade han landets kritiska journalister med ”förintelse” (den 8 mars) men mera om den i slutet av texten.

Dessförinnan lite teori. I Sverige har vi åsikts och yttrandefrihet, å så menar vi att det ska vara för alla. Det här har i rättslig praxis drivits långt, så att det inte längre är förenligt med de internationella regler som vi åtagit oss att följa. Det torde vara riktigt att säga att Sverige har mycket högt till tak för,  åtminstone för extremhögern, rätten att yttra sig. Å här har man menat att denna rätt även gäller polisen. Men här finns ett problem. Som polis måste man ha förtroende. Å rasistiska utfall skapar inget sådant. Lite så här:

Polisen är visserligen ett politiskt verktyg för lagstiftaren. Men förr brukade polisen mena att de inte själva för politik. Man kunde protestera mot andra länder där polisen var politisk. Sådana platser brukade vi kalla polisstater.
Nu kan man invända att polisen i fredstid tar makten över stadskärnor (som exempelvis i Göteborg 2001) ju också i någon mening kan anses vara  ett slags polisstat. Men då gjordes det på order av statsmakten.

Att en enskild polis förordar mord på kritiska journalister, som Peter Springare gjorde den 8 mars, då han skrev
Mitt motiv är just detta att försöka göra Sverige bättre att leva och utvecklas i för alla, både infödda ”svenskar” och invandrare. Och därigenom också förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor.

Utan att polismyndigheten omedelbart avskedar honom är något annat. Å måste tolkas som att myndigheten står bakom Springare, liksom statsmakten stod bakom ordningsmakten under den gamla onda tiden, i Chile under Pinochet, eller i Spanien under Franco. Ska vi tolka det som att polismyndigheten förordar skottpengar på oss journalister? Att polismyndigheten ställer sig bakom förföljelser av minoriteter?

 

3 kommentarer på “Uppdaterad: En annan ballad om en svensk polis

  1. Våldtäkt, våldtäkt, grov våldtäkt, överfallsvåldtäkt, utpressning…(…) Misstänkta gärningsmän; Ali Mohamad, Mahmod , Mohammed, Mohammed Ali, igen , igen , igen Christoffer…va är det sant

    Jag finner denne Springare rätt avskyvärd, men den intressanta frågan här är ju om han talar sant eller fabulerar. Det borde väl vara enkelt att gå igenom den veckans polisprotokoll.
    Det verkar ibland som om den hårdaste kritiken riktas mot vad diverse människor säger, inte mot vad de gör.
    Trumps uttalade invandrarfientlighet väcker mycket kritik på tex Dagens Nyheter, men hans fortsatta krig mot Jemen (som Obama välsignade med Saudiarabien som finansiär och skyltdocka) verkar helt ok. Trumps besöksförbud för folk från sex länder har ju inte direkt dödat någon till skillnad från kriget mot Jemen.

  2. Bengt, själv har jag aldrig förstått att folk söker dikotomier där inga finns. Obamas utrikespolitik var i vissa fall drakonisk. Det är inget jag bestrider. Trump fortsätter hans utrikespolitik å genom Bannon, hotar bli ännu värre, men är fortfarande drakonisk. Inget här säger att det ena utesluter det andra? Samma sak gäller inreseförbudet. De är fruktansvärt i sin egen rätt, och utesluter inte att Obamas krig i Jemen var fel. Det föreligger inget motsatsförhållande. Kan hålla med dig om att detta inte alltid framgår i huvudfårans medier, men diverse dikotomier som alternativsfären ställer upp är lika missvisande. Å tror jag kontraproduktiva.

    Vad gäller Springare så visar svenska undersökningar att totalt sett begås de flesta brotten i alla kategorier av svenskar med svenska förnamn, men i proportion till sin relativa andel av befolkningen så är invandrare något överrepresenterade. Alltså har herr Springare fel i sak

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.