Internationella kvinnodagens födelse i Köpenhamn

Årsdagen av ungdomshusets, på Jagtvej 69, stormning den 1 mars i år uppmärksammades med kravaller i Köpenhamn. Den här olösta konflikten borde även uppmärksammas av den feministiska vänstern i större omfattning. Det var nämligen på denna plats den internationella kvinnodagen föddes

I Köpenhamn talar man numera om Ground 69. För bara graffitin minner om det Folkets hus som förr brukade stå här. Där arrangerade den Andra internationalen under sensommaren (den 26 augusti) 1910 en internationell kvinnokonferens. Till Köpenhamn hade den tyska kommunisten och feministen (och medlemmen av det Tyska Socialdemokratiska partiet, som dåförtiden även samlade kommunister), den  legendariska Clara Zetkin rest. Där fanns även den redan berömda spartakisten Rosa Luxemburg. Tillsammans med 130 kvinnor från 16 länder beslutade de att en internationell kvinnokamps dag skulle initieras, man beslutade även grunda ett Kvindeligt Arbejderforbund.

Foto: Clara Zetkin och Rosa Luxemburg 1910

 Beslutet att fira kvinnodagen finns inte kvar på papper, men det beslutades att den första internationella kvinnodagen skulle firas den 19 mars 1911. Datumet valdes inte på måfå. De tyska aktivisterna valde datumet för dess betydelse för den tyska arbetarklassen. Den 19 mars 1848, hade den Preussiska kungen gett efter för den  beväpnade arbetarklassens hot om revolution. Bland de löften konungen gav, och som han senare inte höll, fanns löftet om kvinnlig rösträtt. I början, 1911 firades kampdagen för kvinnors lika rättigheter av en miljon människor. I fyra länder (Danmark, Schweiz, Tyskland och Österrike) marscherade man för kvinnlig rösträtt; rätten att kunna tillträda offentliga ämbeten och för arbetsrätt. Från början var kvinnodagen ett vänsterprojekt.

Ryska kvinnor firade sin första kvinnodag i fredsdemonstrationer mot militariseringen av Europa sista söndagen i februari 1913. Då första världskriget knackade på dörren. Men avgörande blev kvinnostrejken den 23 februari 1917, startskottet till februarirevolutionen, som fyra dagar senare störtade tsar Nikolaj II , och kvinnor kunde därefter för första gången i Rysslands historia rösta. Söndagen den 23 februari enligt den julianska kalendern är identisk med den 8 mars i den gregorianska kalendern. Sedan dess har den internationella kvinnokampsdagen firats just den dagen.

This entry was posted in Bloggar, Joacim. Bookmark the permalink.

One Response to Internationella kvinnodagens födelse i Köpenhamn

  1. Ernst Mecke says:

    I shoud like to add that the International Women’s Day was brought to my own attention just by the Russian researchers in the department where I was working as a laborant and general helper. As long as I was still working there I took up the habit of providing some ingredients for celebrating the day. After my retirement the habit was continued for a while by a researcher from Ghana who had come to us via Moldavia. But to my knowledge there are now, after also he has left, no celebrations any more – essentially because with all the changes, bureaucracy and added stress since then nobody feels like taking the extra trouble of providing even those few ingredients.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.