Råttorna försvann

Polisen hade laddat upp ordentligt, på järnvägstorget fanns det flere poliser än asylmotståndare. Och alla poliser var i full kravallmundering, assisterade av piketbilar och ridande polis.

Mycket trevliga hästar för övrigt, men lite nervösa på grund av festivalstämningen och den höga ljudnivån.

Asylmotståndarna under devisen Suomi Ensin (Finland Först) hade ju sitt tält vid Alexis Stenvalls staty där för övrigt stans största råttkoloni också lär bo. När vi kollade in stämningarna där såg vi inte till några råttor, så vi antog att de intelligenta djuren hade dragit sina slutsatser och flyttat till Kajsaniemiparken. Några från Hyvinge inresta ’Odinkrigare’ stod och såg ganska villrådiga ut vid tältet och på andra sidan av statyn stod någon och höll brandtal om hur asylsökarna borde förpassas till koncentrationsläger. Vi förstod råttorna och gick tillbaka till festen på andra sidan skridskoplanen.

På asylsökarsidan var Tigerns styrelse alldeles hyggligt representerad. Annars också träffade vi på ett tiotal övriga vänner och bekanta, mest seniorer alltså. Också i övrigt var där förvånansvärt många seniorer. Och asylsökare förstås, mest unga naturligtvis. Och den stora majoriteten förstås och glädjande nog ungdomar.

När klockan närmade sig fyra, vilket var den tidpunkt som asylmotståndarna hade utlyst som starten på sin ’upprensningsaktion’, kungjorde speakern att polisen hade motat bort de ivrigaste ’upprensarna’ och virrhjärnorna till Kajsaniemiparken – stackars råttorna – varvid allmänt jubel och applåder utbröt. Det måste ha varit ridande polisen som agerat, eftersom hästarna då inte längre syntes till.

Festen vid asylsökarsidan, framför Ateneum som stödde asylsökarna med en jättebanderoll med ”Refugees Welcome !” över fasaden, fortsatte med konsert och festivalstämning. När vi gick därifrån var det alltså bara en handfull motståndare men närmare ett tusental som demonstrerade sitt stöd för asylsökarna och sin kritik av Migri. Några kravallstaket behövdes inte denna gång tack vara polisens berömvärda insats – polisen upplevdes för en gångs skull som sympatisk.

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

One Response to Råttorna försvann

  1. hannes says:

    Tack för rapporten! Det var skönt att höra att det gick så fint till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.