Skolnät och mögelskolor

Denna gång ska jag fatta mig kort. Inte för att ämnet är mindre viktigt utan mest för att det är solklart. Eller borde vara det för alla.

Man har för en debatt, också inom SFP i Esbo(!), om vi ska lägga ned de mindre svenska skolorna, och då avses här Bemböle, Rödskog och Smedsby (i alfabetisk ordning). Denna diskussion borde vara helt onödig av följande skäl. De svenska barnen ökar, om inte procentuellt, så i alla fall absolut. Bemböle och Rödskog är belägna på områden som ska ”utvecklas”, dvs bebyggelsen ska tätna norr om Esbo centrum och sedan upp mot nordöstra och nordvästa Esbo. Fortsätter man glesa ut det svenska skolnätet blir det nog inga inbesparingar. Bemböle skola är ett K-märkt objekt, kan inte rivas utan måste underhållas av staden i vilket fall som helst. Och än viktigare är att om avstånden mellan hem och skola växer, måste staden ordna med dyra skolskjutsar i stället för att barnen får daglig motion genom att cykla till skolan.

På den finska sidan ser problemen annorlunda ut. Där är det allt överskuggande problemet mögelskolorna. Huvudorsakerna till möglet är troligen tre:  felaktig ventilation, inbyggda fuktskador och en alltför ivrig städning med allför starka gifter, som tar kål på de goda mikroberna. Oberoende av orsak, måste skolorna byggas om. Det är dyrt, men än dyrare blir det att få 18-åriga pensionärer.

Att det finns politiker som vill stänga svenska skolor och vägrar tillskjuta medel till ombyggnaden av mögelskolor är för mig helt enkelt obegripligt.

Jag tog i går ett initiativ till att SFP i Esbo skulle ge ut ett pressmeddelande om att man stöder bevarandet av de svenska skolorna. Pressmeddelandet kan Du läsa här:

SFP stöder ett mångsidigt skolnät

Som Du märker har det en stor skillnad vem Du röstar på inom SFP (i all synnerhet i Esbo).

This entry was posted in Bloggar, Uffe. Bookmark the permalink.

2 Responses to Skolnät och mögelskolor

 1. a-k says:

  säkert är det så och dessutom problemet med att materialet är satt för tätt, dvs. det andas inte överhuvudtaget. och dessutom problem med att man lagt in tjocka plastmattor i gamla byggnader och möglet flammat upp därunder. och sedan så är nog många syntetiska material det byggs med inte alls hälsosamma, finns så mycket skadliga fibrer i dem. Är förvånad över att man i Finland inte ännu hittat asbest i färdiga material som kommer direkt från Kina, de har visat sig problematiska på andra håll (skandal med asbest i gipsskivor) och så vidare. men det är ett sorgligt kapitel.

 2. Christian Blom says:

  Jag måste fortsätta att kommentera för det här problemet ligger så nära mitt hjärta (eller egentligen nära lungorna som förstördes av mögel på Finns då Yrkeshögskolan Sydväst verkade där).

  Bakom mögelproblemen finns mängder med orsaker såsom Uffe skrev och A-K gjorde. Det som sällan nämns idag är nano-partiklar, som idag finns i alla nya hus. De kommer från alla syntetiska material och lösgör sig som minimala partiklar i luften i stil med hur asbestsporerna gör. Det lilla som forskats kring nano-partiklarna visar att de är änu farligare än asbesten, men ingen “orkar” ännu ta fram den här frågan i dagsljuset.
  Den andra faktorn som gör möglet farligt är mikrovågsstrålningen från alla mobilnät i skolorna: Luften inklusive alla mögelsporer laddas upp och joniseras positivt av strålningen. Mögelsporerna och deras avdunstade gifter blir då mycket farligare än annars.

  Möglets gifter blir farligare också då möglet vandrat genom människorna – och kommer ut på nytt i utandningen i koldioxuiutsläppet tillsammans med alla kemikalieutsläpp som kommer via svett och kläder och också det via utandningen.

  Men det värsta är att mögelswkadorna eller mögelförguiftninge inte ännu erkänns. Finland fick alldeles nyligen “medicinska skötselråd” för mögelsjuka, men i dessa råd, som alla läkare tillämpar, erkänns inte kopplingen mellan möglet och mögelsjukan. Det enda som erkänns till en del är att det finns en liten risk att benägenheten för astma ökar via mögelexponering. Min mögelsjuka har över hundra infernaliska symtom, däribland elöverkänslighet, som inte alls erkänns.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.