Turvapaikanhakijoista – ainakin vielä kerran

Vuorottelen nyt kijoittamaan ruotsiksi ja suomeksi koska olen ehdolla kunnallisvaaleissa vasemmistoliitolle Turussa.

Haluan kirjoittaa siitä miten nykyiset päättäjät on täysin epäonnistunut käsittelemään tilanteen kun 2015 Suomeen saapui poikkeavan paljon turvapaikanhakijoita. Suomen laki ei turvaa turvapaikanhakijoille oikeutta kotouttamispalveluihin. Tämä kaikki on jätetty vapaaehtoisten ja kirkon harteille.

Viranomaiset olisivat pitänyt järjestää kotouttamista, infoamista ja kouluttamista turvapaikanhakijoille heti saavuttuaan Suomeen

Yksinkertaisella
1. Kouluttamisella Suomen yhteiskunnasta, demokratiasta, tasa-arvoperiaatteista
2. infoamisella oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan ja yksilöllisellä lääkärintarkastuksella 2 viikon sisällä saapumisestaan
3. kotouttamisella käytännön tasolla tutustuttamisella miten haetaan töitä, perustetaan yhtiö ja miten koulutusjärjestelmä toimii

Olisi voinut
– Estää harmaan talouden leviämistä
– estää sitä että TP hakijoita käytetään hyväksi sekä seksuaalisesti että halpana työvoimana
– paikallisesti tehdä rauhantyötä kouluttamalla heitä tiedolla mitä voivat käyttää rauhantyössä kotimaassaan.
– estää kitkaa ja jakautumista yhteiskunnassa
– Edistää turvapaikanhakijoiden hyvinvointia odotellessaan turvapaikkaprosessin kulkua eikä lisätä pahoinvointia niin kuin nyt on tehty.

Turvapaikanhakijoiden kanssa työtä tehneet ovat joutuneet pahoitella sitä että vaikka Suomen pitäisi olla demokraattisia oikeusperiaatteita kunnioittava oikeusvaltio, tämä on pettänyt juuri heidän kohdallaan.

Olin yksi niistä joka yliopistosta käsin on tehnyt töitä turvapaikanhakijoiden kanssa sitten syksyn 2015. Näin puolitoista vuotta sen jälkeen kun tätä aloitin voin todeta että viranomaiset ja päättäjät ovat tehneet vakavan virheen kun ei ole viranomaisista käsin järjestänyt kotouttamistoimintoja turvapaikanpäätöstään odottaville. Ei olla edes taattu sitä että heille olisi kerrottu miten kauan tämä prosessi voi kestää. Heille ei myöskään ole annettu riittävästi tietoa omista oikeuksistaan yleisesti, sekä turvapaikkaprosessissa. Erityisen haavoittuvaisia kuten kidutettuja ja muuten traumatisoituneita ei olla myöskään otettu huomioon.

Tämä on oikeusvaltion näkökulmasta vakavaa ja hyvin huolestuttavaa. Oikeusturvaa ei ole turvattu tiedolla ja viime aikoina on myös tullut esille että oikeusturvaa on poljettu tietoisesti myös Migrin käytännöissä.

Sen lisäksi että oikeusturvaa ollaan laiminlyöty ja jopa tietoisesti poljettu, ei olla myöskään taattu sitä että heille olisi informoitu ja opetettu Suomen yhteiskunnasta, miten demokraattinen, tasapainoinen yhteiskunta rakentuu, tasa-arvoperiaatteiden tärkeydestä, heidän oikeuksistaan mutta myös velvollisuuksistaan. Näin olisi ehkä voitu antaa arvokkaat eväät myös kotimaahansa palaaville.

Ei olla tarjottu mahdollisuuksia kotoutua kielen, työn ja koulutuksen kautta.

Ei myöskään olla tarpeeksi hyvin tehty lääkärintarkastuksia niin että erityisen haavoittuvaiset olisivat tarvitsemansa tuen saadakseen kuulumansa oikeusturvan.

Sen sijaan turvapaikanhakijoita on kehdattu hilluttaa VOKeissa 1-2 vuotta tietämättöminä oikeuksistaan, odotusajan pituudesta ja yhteiskunnasta johon ovat saapuneet, puhumattakaan kielestä. Kenen tahansa pää hajoaisi vähemmästä. Ja päitä on hajonnut, harmaa talous on houkutellut heitä…

jotkut juristit ovat tarjonneet rahaa siitä että turvapaikanhakija olisi valinnut heidät edustajakseen. Minulle on kerrottu 70 euron maksuista Turussa ja 120 Helsingissä. Pieni investointi juristilta joka saa noin 200 euroa tunnista kun ryhtyy työhön. Sukupuolikoodit ovat olleet joillekin haasteellisia ja naisia ei helposti saa osallistumaan niihin toimintoihin joita vapaaehtoisvoimin jaa muun pätkärahoituksen varassa on tarjottu erilaisilta yhteiskuntatoimijoilta.

Sitten populistit ja oikeisto varmaankin ruikuttaa kun harmaa talous leviää, yhteisöt eristäytyvät ja elävät hiukan omilla säännöillään ja yhteiskunta polarisoituu. Vaikka sen itse on aiheuttanut. Tämän lisäksi kaikki jotka tämän valtavan puutteen ovat yrittää paikata ovat nyt burnoutin partaalla.

Näin ei pitäisi olla. Mutta näin on koska Risikko, Nerg, Orpo, Sipilä, Soini, Lindström ja muut samankaltaiset päättäjät.

This entry was posted in Bloggar, Nana and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Turvapaikanhakijoista – ainakin vielä kerran

  1. Bert says:

    Din motivering att skriva på finska låter ju i mina öron lite märklig – som om Vänsterförbundet och de som kan tänkas rösta på det vore sådär riktigt sannfinländskt finskspråkigt/a och utan de elementäraste kunskaper i landets andra officiella ?

    Substansen OK och angelägen förstås. Och invandrare borde ju förstås integreras på svenska, som ju för de flesta invandrare är lättare att lära sig än finska..

    • Nana Blomqvist says:

      OK, skrev vuorottelen. Det betyder att jag tänker skriva på båda språken lite om vartannat, och det här var första inlägget på finska, här, någonsin. Betoningen blev kanske fel på vänstern, nämnde det bara för att det inte ska vara oklart vilket parti jag ställer upp för eftersom jag nämner att jag kandiderar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.