…och minns mig med ett leende ändå…

Återkommande den här veckan har jag nynnat och sjungit Carsten Palmaer/Stefan Ringboms sång “Maria – Har du glömt mig?”, som finns med på Fria Proteaterns LP “Sånger från Ljugarbänken”, utgiven på Oktoberförlaget i Sverige 1975 (OSLP-510).

Jag vet inte hur pass kända Fria Proteatern var i Finland, men de åren köpte jag en del finska skivor.

Jag ser Carsten Palmaer som en av de stora svenska visdiktarna och mycket av hans texter med musik av Stefan Ringbom, framförda av Fria Proteatern har hållit mig uppe genom åren. Sången “Maria – Har du glömt mig?” är en av de finaste kärlekssånger jag känner med både gemenskap och ensamhet. Två unga människor som möts och skiljs åt och den avslutande versen har alltid fått mig att bli tårögd:

“Jag står vid en avfart i Hamburg
och bilarna kommer och går
med tre cigaretter på fickan
vad vägar är raka och grå!
Lev lycklig och varm, Maria
och minns mig med ett leende ändå.”

Carstens sånger finns utgivna i böcker, som går att finna på bokborsen.se ett samlingsställe för stora och små antikvariat.

Han har även skrivit två böcker om det finska klasskriget, som firar 100-årsjubileum: Finlands Röda Garden. En bok om klasskriget (Oktoberförlaget 1974) som han skrev tillsammans med Raimo Mankinen och “Rött Blod Vit Frost” med träsnitt av Torsten Jurell Mannerheim & Mannerheim förlag (1984).

Carsten Palmaer har även gett ut tolkningar av den ryske poeten Vladimir Vysotskij, som Fria Proteatern haft program med. Detta är exempel på musik och litteratur som påverkat mig. Jag tycker det är viktigt att föra vidare, så att det lockar andra.

This entry was posted in Bloggar, Byprofeten. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.