Tågförsening III – uppehåll i natten

Jag vaknar vid 3-tiden, ser några hus och en byaväg, men vet inte var vi är. Tåget har stått still ett bra tag. Jag förstår, att det inväntar ett mötande tåg.

Det kändes lite kyligt, när jag sov, så jag höjer temperaturen och stänger av fläkten. Ett mötande tåg kommer och stannar upp. Jag försöker tänka vilket tåg det är och kan kolla upp på SJ:s hemsida, så snart det mobila bredbandet kommer igång, men antar av vagnsskyltarna, att det är nattåget från Stockholm, som skulle komma till Bastuträsk 3.23.

Jag tänker på Ted Ströms låt Vintersaga (1984), som bland annat sjungits in av Monica Törnell:

“Lapplandspilen råmar som ett vilddjur genom natten
Gårdarna släcker sina ljus
Ett stormpiskat Marstrand ber sitt Pater Noster
Stockholm city svajar i sitt rus

Det är då som det stora vemodet rullar in
Och från havet blåser en isande, gråkall vind.”

Låten har en fin geografisk skildring av Sverige, med många igenkännande detaljer.

Vid 4.15 har det börjat ljusna. Skogen ligger mörk med snöfläckar. Av de gamla gula regementsbyggnaderna förstår jag, att vi anländer till Umeå. Tåget skulle ha varit här 1.15 och är alltså fortfarande 3 timmar försenat. Min kompis i Stockholm får troligen sovmorgon.

This entry was posted in Bloggar, Byprofeten. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.