Vad vet du om manater?

På svenska Kunskapskanalen “Nyckeln till Naturkrafterna” ser jag i ett program om bland annat Manater, ett för mig helt okänt djur, som lever i grunda vatten. Jag söker vidare på Wikipedia och tänker att stora delar av världen för mig fortfarande är oupptäckt.

“Manater är stora vattenlevande däggdjur som idag utgör ett enda släkte Trichechus i familjen Trichechidae inom ordningen sirendjur (Sirenia).”

På de andra TV- kanalerna finns annat som kan intressera, som jag lämnar därhän och när programmet är slut låter jag TV:n vara en talande kuliss.

Min tanke var att skriva något helt annat. En bloggtext kan rymma de stora frågorna, men för mig också vara ett sätt att varva ner, utan tanke på att få någon läsare. Men en tanke kan väcka flera, denna sena långfredagskväll.

Snart har en vecka gått sedan sista föreställningen i Hertsöteaterns kabaret “Nu får det vara nog”. Om det kan jag skriva mer i imperfekt/preteritum. Varje ord väcker en ny tanke om sådant jag lagt bakom mig.

Jag tar fram manuset, som skrivits av författaren Håkan Rudehill och citerar den sista versen ur slutsången:

Ett möte startar en diskussion
En tanke väcks om förändring
Du vågar tänka nåt otänkbart
En dröm som gått vilse, hittar nu hem.

This entry was posted in Bloggar, Byprofeten. Bookmark the permalink.

2 Responses to Vad vet du om manater?

  1. Bert says:

    Manater kallas väl oftast sjökor och troddes av gamla tiders sjömän vara sjöjungfrur, gav upphov till tron att det fanns sjöjungfrur alltså.

    • Bror Kajsajuntti says:

      Intressant! Du bor väl förhoppningsvis inte vid bloggen? Det du skriver visste jag faktiskt inte. Däremot har jag hört talas om sjökor tidigare i samband med att en lärare vid lärarhögskolan (åren 1980 – 1983) berättade om hur han med stort intresse läst en artikel i svenska “Rekordmagasinet” under 1950-talet. Artikeln hade rubriken “Bland sjökor i Afghanistan”. Han blev lite besviken efteråt, eftersom han trott att den handlade om “skökor”, som är något helt annat! Enligt Wikipedia lever manaterna enbart kring Atlantkusten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.