I totalitarismens järngrepp

Det har gått ett tag sedan den internationella pressfrihetens (3 maj) dag ägde rum då det bland annat konstaterades att Finland inte mera lag på första plats i fråga om yttrandefriheten jämfört med i fjol.

Nu landade Finland alltså, utgående från det pressfrihetsindex som Reportrar utan gränser publicerar årligen, på tredje plats efter Norge och Sverige. Men värst i världen ligger Turkiet till i fråga om pressfrihet och förföljelser av journalister och författare. Den här situationen är ingalunda ny även om den förvärrats under Erdogan-regimen. Men redan i flera årtionden har Turkiet toppat listan på brott mot yttrandefriheten, mord på journalister, författare och fänglande av dem. Värre blir det hela tiden. Efter att väpnade styrkor försökte sig på en statskupp i fjol i juli då människor dog och sårades, har över 180 medier stoppats och över 200 journalister och författare befinner sig fortfarande i fängelse. Dessutom hungerstrejkar akademiker och 40.000 lärare har blivit uppsagda efter statskuppförsöket.

Bland annat Asli Erdogan (inte släkt med presidenten) , en av Turkiets mest kända författare, hölls fängslad i 132 dagar i fjol men blev slutligen frisläppt efter att flera internationella organisationer vädjat för henne. Ett annat exempel är den turkisk-tyska journalisten Deniz Yücel som arresterades i februari detta år och kan emotse tio års fängelse på grund av sina artiklar gällande korruption och den pågående konflikten i de kurdiska områdena i sydöstra Turkiet. Kurdiska författare och journalister som arbetar för kurdiska medier befinner sig i den allra värsta situationen. Alla skolor som undervisar i kurdiska har stängts. Likaså har universitet och högskolor stängts i Turkiet överlag och tusentals domare har fått sparken.

Trots alla protester från internationella organisationer tycks situationen inte bli bättre.

This entry was posted in Bloggar, Lisbeth. Bookmark the permalink.

2 Responses to I totalitarismens järngrepp

  1. Bert says:

    Månne inte Erdogan kommer att komma bra överens med Trump ? Och Putin för den delen..

    • Ernst says:

      Should we say that Trump anyway cannot do like Erdogan because the US system is still strong enough to hinder him, and that Putin is an intelligent person who at least does not see a need to behave as brutally as Erdogan. But what about the small fact that Turkey is stil in the NATO and that there are Finnish parties and politicians who also want to get into NATO …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.