Nya tider, nytt hat

Gellert Tamas är en svensk journalist, dokumentärfilmare, föreläsare och författare av reportageböcker, mest känd för boken Lasermannen, om den störda typ som för att rädda svenskheten sköt ihjäl folk med invandrarutseende i Stockholm för några år sen. Nu har Tamas skrivit en bok om svenskt hat i allmänhet och svensk islamofobi i synnerhet.

Två av huvudpersonerna i boken är tvillingbröderna Ted och Kent Ekeroth, dottersöner till en polsk judinna, Irene Sinkiewicz, och en kazak som träffades i ett Gulag-läger i Sibirien, där dottern Janina föddes och växte upp. På sextiotalet flyttade Irene med sina då tre barn tillbaka till Polen men efter att judeförföljelser och -utrensningar inleddes där flydde de i början av sjuttiotalet till Sverige, till Rosengård i Malmö. Janina var då tjugoett. Hon började studera till läkare, gifte sig med en svensk, Lennart Ekeroth, och fick 1973 sitt första barn och 1981 enäggstvillingarna Ted och Kent.

I skolan i Lund var Ted och Kent stökiga och tuffa, ofta våldsamma, i synnerhet efter att föräldrarna skiljdes 1991 och pappan försvann. Efter en flytt till Halmstad sattes tvillingarna i skilda skolor och i synnerhet Kent blev svårt mobbad. Efter en återflytt till Lund blev de i högstadiet och gymnasiet betraktade som lite konstiga, Kent hade kort stubin och började tala hatiskt om islam, muslimer och kommunister. Brödernas förhållande försämrades, Ted ville passa in, Kent ville sticka ut. I studentuppsatsen talade Kent för fri företagsamhet och Ted för att de förtryckta i samhället inte är kvinnorna utan männen.

Ren under gymnasietiden men på allvar efter avklarad skolgång började bröderna Ekeroth ta intryck av, söka sig till, gå med i och påverka högerextrema och invandrarkritiska rörelser. Det är sannolikt delvis deras ’förtjänst’ att en del av dessa mer eller mindre uttalat nazistiska rörelser småningom började inse att stövelnazism inte längre gick hem i folkhemmet och bidrog till att dessa rörelser i stället för att traditionellt hata judar började hata invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet.

Att bröderna själva var invandrare i andra led med en judisk mamma som i Sverige dömts till fängelse för skattefusk ansåg bröderna naturligtvis inte relevant.

Kent blev med tiden en drivande kraft inom Sverigedemokraterna (SD) och deras webbforum politisktinkorrekt (avdöd) och avpixlat där de bland annat uppmanat till så kallade ’hembesök’ hos journalister och ’annat pack’ som vågar kritisera dem. Att webbsajten – eller tidningen Nya Tider för den delen – skulle ha några som helst kopplingar till Sverigedemokraterna förnekades naturligtvis länge på det skarpaste av SD. Men så har ju SD ett alldeles eget internt hederskodex som går ut på att det är hedersamt att ljuga för partiets skull. Enligt Tamas alltså.

Boken är sannolikt den bästa svenska motsvarigheten till den bok om den finska extremhögern som 2015 publicerades av Li Andersson, Mikael Brunila och Dan Koivulaakso. Mycket läsvärd och mycket angelägen.

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

One Response to Nya tider, nytt hat

  1. Thomas N. says:

    Vill tillägga att Aftonbladet har gett ut Det svenska hatet i sin helhet som gratis ljudbok. Det går att lyssna på ljudboken via alla tänkbara podcast-tjänster och appar. T.ex. Apple Podcasts och Acast är nybörjarvänliga alternativ.

    Arrangemanget med mångmediala distributionskanaler gör den redan utmärkta boken till ett ännu mer intressant projekt. Det svenska hatet är gripande och kan tänkas passa utmärkt som första försök att använda ljudböcker för personer som har svårt att hitta tid och ork att läsa.

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/G75XJ/nu-finns-succen-det-svenska-hatet-som-podd

    http://podcast.aftonbladet.se/p/det-svenska-hatet/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.