Odemokrati

Jag är skrivsugen.

Jag har tid nu, vilket är något jag inte haft på mycket mycket länge. Nu vet jag bara inte om jag ska skriva om kärleksbekymmer, regeringssituationen eller om bristande demokrati på alla nivåer. På något sätt kanske jag är mest sugen på att skriva om brist på demokrati på alla nivåer därför att jag ser det på ställen där jag verkligen inte hade väntat mig det. I mitt eget parti VF i Åbo bland annat. Smutsigt spel på G där för fulla rullar. Därför kanske vissa som representerar det i fullmäktige heller inte kommer att visa någon konstruktiv sida av VF, utan mest bara nåt otydligt svammel. Nåja, men ni kommer att se vem det är jag pratar om, ifall ni följer med den lokala politiken i Åbo.

En annan sak som shockat mig är hörsägen om någon invald kandidat från ett annat paerti som tydligen köpt sig röster med att ha folk att tvätta bilar gratis mot att de röstar på personen, sedan kört dem till vallokalen. Tippningen från min informant är att personen kanske hade fått ca 100-150 röster på det sättet. Annat är att någon från ytterligare ett annat parti som sitter i fullmäktige skulle ha varit inblandad i vissa smutsiga affärer som kanske varit ett dolt fenomen för majoritetsbefolkningen åtminstone tills nu.

Tyvärr kommer jag inte att nämna några namn därför att jag inte på något som helst sätt kan bevisa att detta är sant. Svamlaren från mitt eget parti jag talar om kommer att avslöja sig själv som svamlare, vilket smutsigt spel som finns bakom denne person förblir dock i dunkel åtminstone tills vidare. Men det kan jag säga, att vissa odemokratiska tendenser (även om inte olagliga) har jag skönjat i mitt eget parti, vilket har fått mig att fundera på att lämna det. Inte för att jag tror att spelet är vackrare i de andra partierna.

Det känns väldigt delikat att skriva det här jag skriver nu, av fleras anledningar. 1. För att jag inte vill riskera att bränna människor som a) kanske gör små saker jämfört med sådana jag bara inte hört om b) risken att det jag hört inte vore sant, även om jag inte har någon anledning att tro att min informant skulle ha fel, men som sagt jag kan inte bevisa något. Däremot lär en av dessa personer jag hänvisat till vara under granskning av sitt eget parti just nu. Jag vet inte vad som ska komma ut av det och tänker inte spekulera, men hoppas granskningen är rättvis och kommer med de resultat som sig bör. Dessutom, genom att skriva detta kanske jag trampar på känsliga tår, och jag är osäker på vilka konsekvenser det kan ha för mig.

Men anledningen till att jag skriver detta är att jag vill värna om demokratiska principer som ändå är grunden för ett stabilt och rättvist samhälle. Om vissa fraktioner i mitt eget parti inte ens klarar av det finns det mycket arbete att göra framöver. Jag vet bara inte riktigt var exakt jag ska börja, utöver att skriva. Därför skriver jag.

This entry was posted in Bloggar, Nana. Bookmark the permalink.

One Response to Odemokrati

 1. Christian Blom says:

  Ack om du hade varit med på 1970-talet i Kommunistpartiet, Nana ! Det kan knappast stå värre till just nu inom Vänsterförbundet än vad läget var då inom Kommunistpartiet. Och ändå upplevde vi nog på något vis att det handlade om demokrati och var demokrati redan då. Partiet var under flera decennier lika splittrat som Sannfinländarna är nu och alla metoder var tillåtna hos oss för att göra läget värre för den som råkade höra till den andra parten. men vi var blinda på ett vis och trodde hela tiden att allt vi gjorde strävade mot den absoluta sanningen och rena demokratin. Jag var med i rörelsens innersta kretsar så jag såg och hörde allt och blåögd som jag var så godkände jag allt – fram till den dagen det blev för mycket för mig och jag började tala rent ut (1981).
  Så tala ut du bara redan nu, håll inte inne nåt. Nämn vid namn allt du anser vara fel och galet och hjälp till att rensa i rörelsen på det sättet. Om det nu sedan ens kan existera en “ren” rörelse.
  Allt som nu händer bland Sannfinländarna hände också bland oss kommunister under 70-talet. Vårt parti haltade sedan fram uppdelat i två fraktioner tills…… ja antagligen fortfarande. Men vi skiljde oss från Sannfinländarna så att vi hölls inom bara ett parti, som tidvis tom kunde sitta i regeringen.

  Ingenting är alltså nytt under solen, ingenting annorlunda, ingenting bättre. Kämpa på du bara så länge du orkar.

  Det värsta är ju att det är svårt att tro att ett socialistiskt samhälle verkligen vore bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.