Toms texter

Inspirerad av annakarins inlägg köpte och läste jag Rebecca Solnits ”Män förklarar saker för mig” – efter vilken Solnit som sagt började tillskrivas begreppet ‘mansplaining’ – och har nu då börjat på ”The Mother of All Questions”. Solnit nämner i “Män förklarar..” flera gånger en webbsajt – TomDispatch – där hon har publicerat de flesta av de essäer som ingår i boken. Så jag blev ju nyfiken och kollade upp sajten.

TomDispatch har genom åren närmare 200 skribenter – kolumnister, essäister, intellektuella, författare, forskare, regissörer, journalister, publicister, professorer (en massa faktiskt) och politiska mm kommentatorer – publicerat essäer & liknande texter. Vid en snabb genomgång fastnar jag vid namn som Noam Chomsky, Susan Faludi, Naomi Klein, Laura Poitras (CitizenFour), Arundhati Roy och Rebecca Solnit (17 böcker), plus Tom ‘Tomdispatch’ Engelhardt; kulturpersonligheter, dissidenter, alternativare från hela den värld som publicerar sig på engelska.

Tom Engelhardt är alltså den ‘Tom’ som både startade och upprätthåller TomDispatch, ett ‘motgift mot mainstream media’, som de kallar sig i loggan. TomDispatch är den bisyssla som blev Toms livsuppgift; han startade sajten i november 2001 och den adopterades ett år senare av The Nation Institute, som vill främja och upprätthålla en fri och oberoende press i USA. Engelhardt har jobbat på olika förlag och undervisar också i journalistik vid University of California, Berkeley.

TomDispatch vill vara ett forum för (engelska) röster och perspektiv från hela världen, i synnerhet röster som oftast negligeras av mainstream media på grund av att de av makthavarna ses som obekväma, politiskt inkorrekta eller rentav farliga.

Sagt om TomDispatch:

“At a time when the mainstream media leave out half of what the public needs to know, while at the same time purveying oceans of official nonsense, the public needs an alternative source of news. Tom Engelhardt’s Tomdispatch has been that for me. With unerring touch, he finds the stories I need to read, prefacing them each day with introductions that in themselves form a witty, hugely enjoyable, brilliant running commentary on the times. He is my mainstream.” – Jonathan Schell

“Tom Engelhardt is a national treasure and always worth reading. Whenever I think that Russell Jacoby might have been right about the passing of the ‘last intellectuals,’ I think of Tom and conclude ‘not yet.'” – Juan Cole

“Tom Engelhardt [is] the finest and hardest working essayist and editor of the post-9/11 era, who has kept a steady eye on Washington’s ‘baser’ intentions since even before the 2003 invasion.” – Jim Lobe

TomDispatch känns som en verkligt värdefull och spännande källa, ypperlig dessutom som engelsk läsövning. Sajten publicerar regelbundet utskick som man kan prenumerera på och håller sig också med en härlig samling länkar.

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

One Response to Toms texter

  1. A-K says:

    Aha, vad intressant, tack! Värt att kolla upp alltså!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.