Demonstration mot CETA-avtalet 26.8

Behandlingen av handelsavtalet CETA mellan EU och Kanada har nått den sista etappen: ratifikationsprocessen pågår i medlemsländerna. Avtalet förväntas träda i kraft, men spelet är ändå inte avgjort ännu, för ett enda medlemsland kan stjälpa avtalet.

Dessutom har EU-domstolen inte ännu sagt det sista ordet om avtalets förenlighet med EU-fördragen, vilket många rättsvetare har ifrågasatt. Hos oss väntas regeringens proposition om godkännande av CETA att komma till riksdagens behandling under de närmaste veckorna.

Många tecken tyder på att avtalet kan slinka igenom som en ren rutinfråga utan någon större politisk uppmärksamhet. Jämfört med systeravtalet TTIP har CETA förblivit ett frågetecken för majoriteten av finländarna fastän avtalen är nästan identiska. Dessutom har Trumps handelspolitiska bärsärkagång gjort det lättare att stämpla all kritik av EU:s handelspolitik som protektionism.

Sedan TTIP-avtalet lades på is, har CETA blivit ett strategiskt avtal för EU på flera sätt. Det har fungerat som modell för flera andra avtal, som EU förhandlar om eller har förhandlat färdigt, och som står i kö för godkännande. CETA fungerar därför som en vattendelare i EU:s handelspolitik: Om CETA kör på grund, skulle en omvärdering i bästa fall kunna leda till en humanare och miljövänligare handelspolitik.

Om CETA däremot godkänns, kommer det att bli det första av EU:s egna nya handelsavtal sedan energistadgefördraget från 1998 som innehåller ett investeringsskydd, som ger motpartens investerare rätt att kräva ersättning av EU eller medlemsstaterna för sådan framtida reglering och lagstiftning som hotar deras ”legitima vinstförväntningar”. Eftersom CETA täcker nästan alla områden i samhället och avtalets skydd för samhällets grundtjänster läcker fatalt, skulle följderna bli djuptgående.

I praktiken skulle CETA binda framtida regeringars händer bl.a när det gäller upphävande av misslyckade privatiseringsprojekt. I sista hand är det fråga om en massiv omfördelning av makten i samhället mellan de multinationella företagen och folkvalda politiker. Sådana frågor som ännu idag är politiska frågor, kan i framtiden framstå som tekniska juridiska avtalsfrågor, som kompetenta tjänstemän sköter bäst.

Som inledning på vår kampanj mot ratifikationen av CETA-avtalet ordnar TTIP-nätverket tillsammans med några andra organisationer och grupper en demonstration med musik och brandtal på Medborgartorget lö 26.8 kl 14. Kom med och visa att vi är litet fler än en handfull aktivister som förstår vad som håller på att hända.

– – –

Denna text är skriven av Kerstin Söderholm som ville ha in den i tigerbloggen för att puffa demonstrationen 26.8.

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.