Vilkendå Istanbulkonvention ?

EUs konvention om bekämpning av våld mot kvinnor och barn, även kallad Istan­bul­konventionen, är igen på tapeten; till exempel har kvinnoorganisationerna valt konventionens föreskrifter om barns rättigheter vid skilsmässa som tema för antivåldsdagens kampanj ‘Ljus, inte våld’, den 25.11.

Konventionens officiella namn är ‘Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet’. Den öppnades för undertecknande vid ett ministermöte i Istanbul den 11 maj 2011 och ratificerades dvs trädde i kraft i Danmark i augusti 2014, i Sverige och Norge i november 2014 och i Finland i augusti 2015. Av de stora EU-länderna är det bara England och Tyskland som inte ratificerat.

Istanbulkonventionen är det första juridiskt bindande regionala instrumentet om våld mot kvinnor i Europa. Den fördömer alla former av våld mot kvinnor och våld i hemmet, såsom till exempel fysiskt, psykiskt och ekonomiskt våld, stalking, sexuellt våld, våldtäkt, sexuella trakasserier, könsstympning, påtvingad abort, tvångssterilisering och tvångsäktenskap. Våld mot kvinnor ses som det största hindret mot att uppnå jämställdhet mellan kvinnor och män.

Konventionen finns på nätet på en massa språk och naturligtvis också i svensk översättning. Mycket intressant och allmänbildande läsning.

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.