Brons för Finland

I det av EUs jämställdhetsinstitut EIGE i dag publicerade jämställdhetsindexet för EUs medlemsländer för 2017 kommer Finland på tredje plats, efter överlägsna segraren Sverige på 82,6 poäng och Danmark på 76,8.

Finland fick 73,0 poäng med Nederländerna i hälarna, på 72,9. Tursam nog för Finland räknas ju Norge inte, de hör ju inte till EU, hade de gjort det hade de nog trängt sig in på andra plats och då hade Finland inte rymts med i medaljtrion.

Indexet saluförs som årets men data tycks vara från 2015. Nån större skillnad torde detta ändå inte göra, det har ju konstaterats ofta att utvecklingen i fråga om jämställdhet mellan könen tyvärr går med snigelfart:

EIGE har räknat fram jämställdhetsindex baserade på data från 2005, 2010, 2012 och 2015. Intressant för Finlands del är att indexet ökade från 2005 till 2012 med 2,4 poäng men sjönk 2015 med 1,4 poäng.

Indexet har sju domäner (subdomäner inom parentes); arbetsliv (antal kvinnor som jobbar, arbetslivets segre­ga­tion & kvalitet), pengar (inkomster, inkomsterna jämfört med mäns), utbildning (möjligheter, segregation), tidsanvändning (på vård, på sociala aktiviteter), makt (politisk, ekonomisk, social), hälsa (hälsotillstånd, hälsofrämjande aktiviteter, tillgång till hälsovård) och våld.

Vid en jämförelse mellan Finland, Danmark och Sverige kan man konstatera att de domäner där Finland ligger mest efter övriga Norden är utbildning, tidsanvändning och arbetsliv. I fråga om utbildning beror det, trots att finländska kvinnor utbildar sig i högre grad än finländska män, tydligen på att svenskor och danskor ändå studerar mera. Tidsanvändning beräknas enligt hur mycket tid som används på att vårda barn, barnbarn, äldre och sjuka och hur mycket som an­vänds på hus­hållsarbete. Arbetslivsindexet beräknas enligt hur många kvinnor som jobbar och i hur många år.

Men kolla själv på EIGEs jämställdhetsbarometer:

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.