Uppdaterat; Moraliskt universum skiljer nazister och antifascister

Någon har påstått att demokratin förlorade lördagen i Göteborg. Det är helt enkelt inte sant. Demokratin förlorade den katalanska folkomröstningen på söndagen. Å det krävs en särskild sorts närsynthet för att inte se skillnaden.

Ungefär 10 000 aktivister samlades på Heden för den stora antifascistiska demonstrationen. Ytterligare tusentals deltog i aktioner på andra platser. Medan det gick smått för de fyrahundra nazisterna, som genomförde en Ica-fälttåg: från livsmedelsaffären Ica Maxi på Mölndalsvägen, något hundratal meter, till Ica Focus i Gårda. Däremellan hade deras fürher Simon Lindberg, å ett tjugotal andra aktivister ur Nordiska motståndsrörelsen gripits.

Orsaken var att de nordiska krigarna inte vågade gå mot Heden (där alltför många antinazister väntade), utan istället försökte de marschera till Svenska Mässan, där bokmässan pågick som bäst. Nu pressades de istället tillbaka av polisen till Fokushuset. Därifrån tvingades de till återtåg och slutade vid  samma Ica Maxis parkering varifrån de tågat. Den göteborgska vänsterns ( demokratins) och folkets seger var ett faktum. Men det tog inte slut där.

Under nästan hela året har striden rasat om nazistiska Nya Tiders medverkan på bokmässan. Något jag ofta uppmärksammat här på Tigern. Från liberalt håll har hävdats att man ska ”ta debatten” mot nazisterna på mässan, samt andra mer eller mindre snurriga yttrandefrihetsargument. Som att någon försökt hindra nazisterna från att yttra sig. Som om nazisternas närvaro vid mässan skulle ha något annat syfte än provokation?

Nya Tider/NMRs provokation

På lördagseftermiddagen fastnade den antinazistiska demonstrationen mellan Liseberg och Svenska mässan. Tumult utbröt. Enligt liberala medier var antinazister och nazister lika goda kålsupare som nazister (till och med den ärkekonservativa Mitt Romney verkar förstått att de två skiljs åt av ett ”moraliskt universum,” men somliga påstått progressiva i Sverige inser det inte). Från liberalt håll grävde propagandisterna fram ett fotografi som TT publicerade i juni 2001, här i en version som fascistiska Politiskt inkorrekt publicerade ett år senare:

Den nazistiska sajten Politiskt Inkorrekt publicera den här bilden från göteborgskravallerna ett år senare

Och moderaten Hanif Balis repris i lördags:

Samma bild som Hanif Bali publicerade i lördags alltså

Så kastade då antifascister sten i lördags? Jo någon enstaka gjorde nog det. Men i vart fall jag själv tolkar det som att Nya Tider och NMR-aktivisten Bechir Rabani, för dagen utklädd i palestinaschal, kastade sten (kanske kom han direkt från bokmässan?). Det verkar han skryta om  själv  på sin Facebook-sida, med bilder som den här (1);

Bilder föreställer nazisten och Nya tider-medarbetaren Bachir Rabani

Inte heller var Bechir Rabani ensam om att kasta sten på polisen, utklädd till antirasist. I Göteborg har även 20-30 andra provokatörer identifieras. Som sagt måhända kastade någon enstaka antinazist sten. Sånt händer då åtskilliga tusentals antirasistiska aktivister samlas: någon enskild kan inte hantera adrenalinflödet. Men nästan allt våld stod nazisterna för.

Från antinazistiskt håll var demonstrationerna i huvudsak fredliga: Clowner mot nazister, politiska partier, fackföreningar, medborgarrättsgrupper och vanliga Göteborgare hade gått man ur huse.

Att jämföra med det polisiära övervåldet, valsedelsstölder och Madrids terror mot det Katalanska folket som igår kämpade för rätten att få lägga en röst i en valurna, då alltså. Man räknade i dag på morgonen att uppemot 900 katalaner sårats och ungefär 45 procent hade lyckats rösta. På det viset förlorade demokratin i helgen. Men inte i Göteborg, utan i Madrid. Demokratin i Katalonien förlorade måhända slaget i går. Men runt 90 procent röstade för att Katalonien ska gå ur Spanien. Och Katalonien, demokratin och folket kommer att vinna kriget. No Pazaran.

 

Uppdaterat 1
Hanif Bali var inte först med att sprida den 16 år gamla bilden här oven tillsammans med påståendet om att bilden var nytagen. Den tveksamma äran av detta senaste historierevensionistiska medlöperi tillfaller istället Sveriges Radio

Anakronistisk bild spreds först av Sveriges Radio

uppdaterat 2
(1)Förutom de här under följande konversationerna så observerades även Bachir då han kastade sten

Screendump Bachirs facebooksida
Screendump av Bachirs facebooksida 2

Uppdatering 3
Peter Kadhammar svor någon dag senare över katalanerna: Fy fan för de katalanska separatisterna, skrev han i en kolumn i Aftonbladet. Själv undrar jag hur det egentligen står till med hans demokratiska patos.

2 kommentarer på “Uppdaterat; Moraliskt universum skiljer nazister och antifascister

  1. Ja till och med i Irak fick kurderna rösta om självständighet utan att staten lade sig i dess vidare (hade kanske inte riktigt resurser till nåt sånt ;-) Nu får man ju hoppas att både kurder och katalaner så småningom får sin självständighet.

    Och sen förstås samerna. Samefrågan är ju en verklig skamfläck för Norden. När ska samerna få rösta om självständighet ?

    Gå förresten och se Sameblod. Skådisen Cecilia Sparrok som spelar huvudrollen säger att hon hör till den första generationen samer som är stolta över att vara samer. Så kanske det blir självständighet ännu ?

  2. Sameblod ligger högt på ”måste se”-listan, å den har jag införskaffat i Blueray-version. Å absolut måste samerna själv få bestämma om sitt öde, lixom förövrigt ursprungsamerikanerna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.