Vill du ha jobbgaranti till 2025? Bygg bilar.

Läser i Der Spiegel att Audis fackorganisation kräver att ingen av de 60 000 anställda sägs upp av företagsekonomiska skäl före 2025. Kan dom ju hoppas….tänker jag.

Läser vidare. Dom har faktiskt redan ett avtal på Audi, som går ut 2020. Daimler har gjort ett jobbgarantiavtal till 2030. Tesla har gjort ett – i Tyskland – till 2022. Volkswagen till 2025.

Hos oss är det lite annorlunda, företagen verkar ju numera till och med vägra att göra avtal över huvud taget. Men det lär ju vara så att vi saknar konkurrenskraft jämfört med till exempel Tyskland, för våra jobbare brukar ha för bra arbetsvillkor. Våra storbolags chefer har däremot på tok för dåliga arbetsvillkor, men det kompenseras av att dom får lite mera löneförhöjningar och bättre pensionsavtal och flera optioner. Och sånt.

Nu är det förstås avundspolitik och populism, och, vad vet jag, socialistisk jämlikhetsiver, att tycka att det är något som är snett i denna uppställning. Men kanske lite allvarligare är att vi verkar vara i en avgrundsspiral av samhällelig och företagsmässig idioti. I Tyskland motiveras bilfirmornas avtal av facket med att alla skall satsa tillsammans för att klara övergången till elbilar. Vad motiverar våra arbetare att satsa tillsammans med någon eller för någonting alls i nuvarande läge? Vad motiverar våra unga att satsa på en utbildning som blir allt snävare, fattigare och mer segregerad?

Vi berömmer oss just nut om våra framgångshistorier i Nystad och så. Hur länge håller den historien när det är dags att tala avtal? När metalls ledning solidariserar sig med arbetsgivarna mot ett annat förbund?

This entry was posted in Anders, Bloggar. Bookmark the permalink.

One Response to Vill du ha jobbgaranti till 2025? Bygg bilar.

  1. Bert says:

    Du menar väl att om du vill jobbgaranti till 2025 ska du flytta till Tyskland och bygga bilar? Men tändningslåset på min tyska bil gick just sönder så kanske de tyska jobbarna sitter lite för säkert …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.