Mä en haluu kuolla tänä yönä…

Måste ta in denna underbara nationalkänsla inför det nya året!

Lyssnade på TVns nyårssändning, som avslutades med Anssi Kela sjungande för kanske 50 000 helsingforsare på sitt oefterhärmliga sätt ‘mä en haluu kuolla tänä yönä’, efter att ha berättat hur han låg kilon paloina kylpyhuoneen lattialla. Det var en nyårshälsning som hette duga, men det förunderliga är att det satt precis i den bild man ju gör sig av ‘den finska folksjälen’.

Det är ofta lätt att ta till denna typ av grova karakteriseringar, till och med av sitt eget folk (och försök nu inte påstå att finlandssvenskarna inte är finnar…) och varje någorlunda förnuftig människa gör sitt bästa för att låta bli. Det är väl därför man nästan blir chockad- och nästan får slag i sitt hysteriska skratt – när vårt officiella medium just precis nu serverar just precis denna bild.

Samtidigt diskuterar Skavlan på svenska TV metoo ‘denna revolution är inte om kändisar, denna revolution gäller mänskliga rättigheter’. Jag har själv undrat om metoo skall överå att bli ett tomt slagord, men i Sverige ser det ännu inte så ut. Plats för ytterligare en grov nationalkaraktärsbild. Det är ju förstås så att media gärna arbetar med enkla bilder och simpla tydningar, men måste de överdriva? Inför tolvslaget slår STV till med ‘en riktig abbafrossa’ – happy new year, alltså, where every neighbour is a friend. Kören klädd i någotslags blåvit polyester,vad det nu skall betyda.

This entry was posted in Anders, Bloggar. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.