Stora stygga AI ?

Flipboard som nästan dagligen serverar mig notiser om vetenskap och teknologi hade i dag, på alla hjärtans dag, en alldeles underbar liten youtube-snutt om en, nåja, robot måste den väl kallas, som trippar fram som en dressyrhäst eller hund ända tills den kommer till en dörr. När den inser att det är en dörr som den inte kan öppna, kallar den på en kompis som är bättre utrustad:

En sån här snutt lär kunna göra folk rädda för att robotar och / eller så kallad artificiell intelligens, AI, kommer att ta över och degradera människor till robotarnas keldjur. Vanligt folk, vill säga. Militären är ju alltid intresserad av och inte rädd för teknologi, men i fråga om den här lilla varelsen lär de (i USA alltså) ha konstaterat att den för för mycket oljud med sitt trippande, så att fienden kan blir varnad för tidigt. Vilket säkert var en vits, för man kan väl sätta gummitossor på den och lära den smyga.

Annars tycks en massa teknologihöjdare var ute för att varna mänskligheten för ett nära förestående maktövertagande av artificiell intelligens. Elon Musk, till exempel, han som skickade upp sin röda sport-Tesla i rymden bara för att han kunde. Man frågar sig om dessa herrar eventuellt kan ha en så kallad egen ko i diket som de vill kunna sälja sen när skräckpropagandan om AI haft effekt.

Problemet med så kallad artificiella intelligens är ju att ingen tills vidare lyckats definiera vad intelligens är och jämför man den mest avancerade AIn med levande organismer och tar som kriterium förmågan att klara sig på egen hand så kan AI inte ens mäta sig med en kackerlacka. Men på noggrant avgränsade områden kan ju AI prestera resultat som verkar intelligenta, snabbare än en människa.

FYI en populärseriös text om AI och dess eventuella faror

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

2 Responses to Stora stygga AI ?

  1. Anders says:

    Förmåga att utföra noggrannt specifierade uppgifter mycket bättre än en människa har ju också tex en såg eller en ångmaskin. Det som blir frågan är om AI i något skede utvecklas så att den själv söker sig uppgifter och använder sin förmåga till att hantera nya situationer. Det är inte IQ-testets intelligenskvot som avgör, utan nyfikenhet, kreativitet och anpassningsförmåga. Även den mest inkrökta byråkrat har faktiskt alla dessa egenskaper så fort det gäller att dekorera en födelsedagstårta.

    • Ernst says:

      I am sorry that this comment comes so late, but my mind was somewhat occupied recently … . The question of AI reminds me of the occasion when I had sent my paper (from about 2004) about “Conscious Machines” to a publisher. He did not accept it, but sent it back together with the comments of the referees, one of whom had recommended publication under condition that I still should fit in the work of a Spanish researcher who was specialized in the development of robots for the exploration of other planets. – In my paper I was concentrating on consciousness (which I was ascribing to the Aegis Combat System (can be googled)), while making clear that, e.g., intelligence does not automatically come with consciousness. Nor does curiosity, nor creativity. But one should see that a robot who is supposed to explore another planet will have to be programmed to be something like curious etc. (scanning the environment, collecting and storing the impressions, categorizing the impressions into something like “normal” and “deviant/special”, analyzing them separately, and so on …). And recently we had a computer who was using four hours to teach itself chess, and then played it at world champion level. Altogether, I think that there are clearly more possibilities in AI than we humans tend to admit. And one should also be aware of the problem that researchers in technology tend to speak in different terms than philosophers (which in my paper resulted in the conclusion that we in fact have conscious machines since decades, but just failed to notice the fact).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.