Refinlandisering

Finland har ingen stake. Finland hukar. Bäst att hålla sig väl med a) ryssarna b) EU och i synnerhet Tyskland, c) USA. Med kri(g)sdrabbade länder är det inte så noga. Till dem kan man ju i stället sälja vapen.

Den ryske envåldshärskaren Putin vinner president’valet’ i Ryssland med ungefär samma siffror som Niinistö kort innan hade vunnit president’valet’ i Finland. I stället för att ta upp och analysera detta för Finland och vilken som helst demokrati pinsamma faktum tiger pressen, som just, ja, en man. Man gratulerar i stället både Niinistö och Putin.

Den katalanske presidenten Carles Puigdemont besöker Finland inbjuden av katalonienvänner och håller tal. Vår säkerhetspolis som under besöket fick nys om att spanska staten har efterlyst Puigdemont internationellt – för stiftande av uppror, hur medeltida låter det inte – börjar utreda om han inte borde anhållas och utlämnas till Spanien. Puigdemont blir av sina vänner upplyst om sakernas tillstånd och väljer förstås att i förtid och i hemlighet avsluta besöket och flyga tillbaka till exilen i Belgien. EU-landet Belgien tycks ju i alla fall – i motsats till EU-landet Finland – ha så pass mycket stake att de trots EU-beslut inte utlämnar honom till den spanska inkvisitionen.

Spanien och Ryssland verkar vara lika goda kålsupare i fråga om att offra demokrati och mänskliga rättigheter på en svunnen stormaktstids altare. Och Finland håller igen en gång på att finlandiseras.

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

4 Responses to Refinlandisering

 1. Bert says:

  Precis när jag postat mitt inlägg gick den tyska polisen och utmärkte sig genom att arrestera Puigdemont. Vi lydde bara order kommer det säkert att heta, precis som under Nürnbergrättegångarna.

 2. Anders says:

  What else is new? Dvs när har Finland passat på att avfinlandisera sej? Inte märkts. Vi är bra på att modigt kasta ut irakier, det är väl vår självständiga hållning just nu? Samtidigt som Niinistö gratulerade Putin gjorde en finsk Hornetflygare sin första landning på ett hangarfartyg. När försvaras Finland från däcket på ett amerikanskt hangarfartyg?
  (tycker visserligen att termen finlandisering är lite väl överlastad med intern västtysk partipolitik från 1980-talet, men med en lagom diffus tolkning så…)

 3. Ernst Mecke says:

  I do wonder when Finland was NOT finlandiserad. My (limited) impression from the media is anyway that at least the USA have all the time been treated VERY “politely” (something like a West-oriented finlandisering) while about Russia there was a quite visible tendency to purposefully describe Russia as dangerous and aggressive. But that were of course the media, whereas the politicians were mostly more diplomatic (or reasonable – just as one likes to call it).

 4. Bert says:

  Sóc Carles

  Efter lite grävande i lådorna hittade jag en för några år sen inköpt katalansk nationalitetsdekal som jag prompt klistrade bakpå bilen i den fromma förhoppningen att nån tjänsteman från spanska ambassaden som råkar köra bakom mig – tyvärr inte så många i Helsingforstrafiken – ska få hjärtslag. Borde ännu åstadkomma en dekal med texten Sóc Carles (‘Je suis Carles’ på katalanska, enligt Google Translator ;-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.