Årets första

..champinjoner upphittades alldeles oväntat i dag då jag på cykel korsade den livligt trafikerade Backasgatan på väg till hemmet i Västra Kottby. Två hattar på den slarviga och glesa gräsmattan precis vid kör- och gångbana.

Att det var frågan om champinjoner syntes ju direkt men jag kollade i alla fall i Ryman-Holmåsen och allt stämde precis med vägchampinjon (Agaricus bitorquis). Det enda som inte direkt kunde konfirmeras var att vägchampinjonen ska ha dubbel ring och de här exemplarens ringar såg ganska enkla ut, men var å andra sidan ganska illa åtgångna så de kunde nog ha varit dubbla som yngre. Och skivornas eggar var ljusa och försedda med cheilocystider – en mykologisk term som jag har stött på ett antal gånger men först nu slog upp.

De här exemplarens fötter var redan illa åtgångna av insektlarver och de växte som sagt inte mer än ett par meter från en mycket livligt trafikerad gata så att äta hattarna som var i ganska bra skick kom ju ändå inte på fråga. Vägchampinjonen är annars ätlig och god, och ganska allmän. Men jag tror det var mitt tidigaste årsfynd av champinjon. Så här tidigt på året är det annars bara stenmurklor man normalt hittar.

Ska det bli en god svampsäsong får det nog börja regna snart.

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.