Hundratusen!

En gång för länge sen berömde vi oss för att vi fick ihop 50 000 på en förstamajmarsch. I går gick 100 000 människor, antagligen några fler för polisen räknar alltid ner, i Helsingfors Prideparad. Det var ju förstås inte någon klassmedveten häng borgarna-parad så vi bryr oss inte…

Men det är svårt att inte vara stolt och imponerad över denna kanske lilla del av världens gång. Företagens roll är intressant, men kan se cyniskt på den, men det att de vill och vågar dra växlar på temat visar hur långt man ändå hunnit. Vad skulle vi ha sagt om PridePosten? Skulle vi alls ha fattat vad det rör sig om? Näääe…

Lite tror jag att det är en trumpputinreaktion: hej på er den 16 juli – så här ser världen ut utanför era skottsäkra rutor.

This entry was posted in Bloggar. Bookmark the permalink.

One Response to Hundratusen!

  1. Bert says:

    Var du själv där Anders ? Vi stod på kyrktrappan med Regnbågsankan och andra fi-fi-finlandssvenskar och väntade på att få börja marschera. Trappan var smockfull av folk och torget var smockfullt och jag gjorde en försiktig bedömning att vi nog säkert var åtminstone tiotusen.

    Efter en halvtimme efter utsatt tid, kl 13, började man undra varför inget händer – utom musiken som dånade ur högtalarna och en arrangörsröst emellanåt, som man inte förstod ett smack av på grund av distorsionen – och efter en timme började man bli riktigt sur på arrangörerna och funderade på att gå hem. Och då, då startade man från vår sida av torget. Men sen när vi längs Alerxandersgatan kommit ner mot Tre Smeder och man vid en tvärgata tittade söderut kunde man på Södra Esplanaden se Pridare som tågade ner mot hamnen, för att sen vända söderut till Brunnsparken. Och sen började det gå rykten om att vi – enligt polisen – var hundratusen! Så det var orsaken till vår långa väntan. Polisen måste ju också emellanåt klippa av tåget för att låta trafik passera genom.

    Bara ett par bekanta i vår ålder såg vi gamyler, i tåget och bland åskådarna. Det var ungt för hela slanten och bra så förstås. Vid Svenska Teatern hoppade vi av och satte oss ned på Cafe Artists uteterrass med en Irish Coffe och tittade på resten av tåget, där bl.a. ett par civila hästar (!) tågade förbi och efter dem Feministpartiet och Vänstern.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.