Optiskt eller 5G?

Ett konsortium kring internetoperatören Telia bedriver för tillfället en kampanj för ett öppet optiskt fibernät i västra Kottby, ‘öppet’ för att också andra operatörer ska få vara med och erbjuda tjänster. Om minst femtio hushåll tecknar kontrakt kommer optisk fiberkabel att grävas ner och hushållen anslutas till den.

Samtidigt håller den femte generationens trådlösa mobilnät 5G på att planeras och implementeras, Nokia har till exempel precis av Europeiska investeringsbanken fått ett lån på femhundra miljoner för att utveckla produkter för 5G. Man räknar med att de första tillämpningarna kommer att köras igång ren under 2019.

Så vad ska man satsa på? Att beställa optisk fiber via kampanjen kostar drygt tvåtusen och sen får man betala separat för de tjänster man abonnerar på via fibern. 5G kommer i vilket fall och man kan eventuellt få samma tjänster där?

Först en utredning av begreppen, inspirerad av en insändare 9.6 i Hbl av teknologie doktor (datateknik) Nisse Husberg. För att öka den trådlösa teknikens överföringskapacitet och -hastighet måste man i 5G-nätet höja frekvensen från 4G-nätets högst 2,6 GHz till eventuellt ända upp till 300 GHz (motsvarande en våglängd på 1 mm) varvid man kan komma upp till en överföringshastighet på 100 Mb/s. En så högfrekvent signal har emellertid ett väldigt litet täckningsområde vilket betyder att små 5G-basstationer med en räckvidd på ett par hundra meter måste placeras i varje kvarter. Också så kallade smarta lyktstolpar kommer att tas i bruk; förutom att bära upp gatubelysningsarmatur kommer dessa att extraknäcka med 5G-basstationer och övervakningskameror.

Detta låter sig naturligtvis inte göras utanför stadsbebyggelse – gles- och landsbygd kommer aldrig att få 5G. Finland med nästan enbart trådlösa 3G- och 4G-nät ligger i fråga om snabba bredbandsförbindelser för landsbygden nu ren på nästsista plats inom EU. Och Finland är det enda nordiska land där den trådlösa trafiken fortfarande prioriteras och ökar, vilket betyder att den slår i taket förr eller senare, dvs när som helst.

Sverige ligger som vanligt före. Där chockhöjdes priserna på trådlöst bredband för ett antal år sedan vilket ledde till att alla som kunde gick över till fiber, som i dagens läge är billigare än trådlöst bredband. Samma utveckling tippas också här. En optisk fibers överföringskapacitet är typ 3 Tb/s, dvs trettiotusen gånger större än vad som ens i teorin kan nås med 5G-teknik. En fiberkabel som innehåller ett knippe om cirka 100 fibrer ger en i praktiken obegränsad kapacitet.

Arbetsfördelningen mellan fiber och 5G kommer att bli den att fiber används alltid det bara är möjligt för fasta installationer, och 5G för mobila applikationer. Vi behöver alltså både fiber och trådlös kommunikation, fibernät är en förutsättning för att 5G skall fungera.

Husberg avslutar med att konstatera att det inte går att se tiden an ifråga om fiber. Då ett område byggs ut – eller en kampanj genomförs – kan man få fiber till skäligt pris, men om man då tackar nej kan det bli mycket dyrt att senare få fiberanslutning – om det alls är möjligt. Med tanke på att fiber är den enda framtidssäkra tekniken med en nästan oändlig kapacitet är det dumt att låta möjligheten gå näsan förbi.

Så vi har beställt fiber och hoppas tillräckligt många andra också gör det för att projektet ska starta. Fiberanslutning höjer ju dessutom både husets sexighet och värde.

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

4 Responses to Optiskt eller 5G?

 1. Christian Blom says:

  Fint Bert att du går in för optisk fiberkabel. Den är främst av allt otrygg och utgör ingen hälsorisk såsom all trådlös överföring gör. 5G i högre mån dessutom trygg för hälsan jämfört med dagens 4 G eller 3G eller 2G.
  5G är en skandal ur hälsosynvinkel. Det finns ingen forskning kring hur de skyhöga frekvenserna på 100-tals med gigahertz skulle påverka människan. 5G motarbetas runtom i världen och många läkarförbund över hela världen varnar för den. Det är inte en slump att man i Frankrike i lag från och med denna vecka förbjudit användningen av trådlös mobilteknologi i daghem, lågstadie- och högstadieskolor. Orsaken ligger inte i att elevernas datoranvändning stör ordningen utan i hälsohänsyn. Frankrike har redan länge varit ett föregångarland då det gäller att varna för mobiltelefonins hälsorisker.

 2. Bert says:

  Det låter som om du i andra meningen i din kommentar egentligen menar att optisk fiber är trygg, inte otrygg? Och att 5G är otryggare än 4G?

  Optisk fiber strålar ju inte, utanför fibern åtminstone. Den frekvens som 5G-nät­verket kommer att använda, upp till 300 GHz (våglängd ner till 1 mm) kräver ju nästan direkt synkontakt mellan sändare och mottagare, dvs basstationer i varje kvarter. Den frekvens som används i en optisk fiber är förstås ännu större, upp till 300 THz (våglängd 0,1 – 1,5 µm) men den strålningen hålls som sagt inne i fibern, som infrarött ljus.

  Framtidsscenariet är ju att optisk fiber används som default dvs standard för alla fasta instal­lationer och tjänster (hemma hos dig) och trådlöst 5G / 4G för mobila applikationer (din smarttelefon, som tyvärr inte ens i princip kan kopplas upp via optisk fiber).

 3. Christian Blom says:

  Min text råddade ihop sig – all trådlös mobiltelefonisändning är hälsovådlig. Oberoende sedan om det heter 2- eller 3 eller 4 eller 5G. 5G är värst för sändningssignalen kommer att vara ohyggligt stark och verka på hög frekvens. Man kan jämföra denna sändning med radarsändning, som ju erkänts vara farlig för hälsan. Fartygens och flygplanens radarapparater fungera på samma våglängd som nya 5G kommer att verka. 5G-strålningen kallas ofta för millimeterstrålning pga de snabba svängningarna hos våglängden. Man har visat att denna millimeterstrålning bränner sönder huden hos människan.
  5G kommer att sända på många olika frekvenser: Både låga (400 – 500 megahertz ) och så också på de skyhöga gigahertzen. Men det här handlar alltså bara om våglängden. Dessutom skall man diskutera sändarstyrkan och karaktären hos denna strålning – hur den är söndrad och modulerad för att kunna förpacka så mycket information som möjligt. 5G är på alla plan mycket starkare och farligare för människorna än de tidigare mobiltelefonigenerationernas sändningsstyrkor. Och nytt är nu att 5G-strålningen måste finnas överallt för att alla robotar och maskiner hela tiden skall kunna “samtala” med varann. Det här kallas för sakernas eller tingens internet. Förut har man kunna godkänna att litet radioskugga funnits här och där. Människorna har kunnat flytta på sig för att få “fält”. Men kylskåpen flyttar inte på sig – de skall ha jämt 5G-fält hela tiden.

  Det är bra att så mycket som möjligt av informationen körs ned i de optiska fiberkablarna, och man kan verkligen koppla en fiberkabel direkt till datorn eller tv:n också – utan Wlan eller 5G-strålning emellan.

 4. Bert says:

  Det trådlösa 5G-nätverkets basstationers sändare kommer vad jag förstår att ha en lägre effekt än nuvarande 4G-basstationer, de kommer nämligen att ligga så pass tätt. En 5G-basstation har vad jag förstår en uteffekt till antennen på högst en kW så ska man bränna sönder huden med dess strålning får man nog sitta på sändaren och öka dess effekt åtminstone till det tiodubbla.

  Och alla dessa mojänger som ska kopplas upp till tingens internet klarar sig jätte­bra med fiberoptik, dvs utan 5G, åtminstone i hemmet där ju de flesta kylskåp mm fortfarande kommer att finnas.

  En utredning av begreppen finns i t.ex Al-Alosis examensarbete ‘Framtidsmöjligheter med 5G mobilnät

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.