Vi neandertalare

Jag har den senaste året via abonnemang på ett par vetenskapssajter kommit att läsa ett antal texter om vårt arv från neandertalarna.

Tidigare har neandertalare väl mest använts som skällsord men har numera åtminstone i mina öron rehabiliterats och nästan blivit en merit. Bland det vi ärvt från neandertalarna är nämligen ljust eller rödlätt hår, blå ögon och förmåga att klara sig i kallt klimat, mycket nor­diska egenskaper.

Neandertalarna utvandrade från Afrika för kanske 350 000 år och hade slagit sig ned i Europa och levde där i allsköns ro när våra förfäder homosapiensarna för kanske 30 000 år sen också kom på tanken att emigrera från det område i södra Afrika där våra urför­fäder san-folket fortfarande bor, förtryckta och föraktade. I Europa träffade våra förfäder och -mödrar då på neandertalare och hade sex med dem – och vi var så nära besläktade att det blev barn. Vad jag har förstått så blev barnet till en neandertalarman och en homo­sapienskvinna fertilt, i den andra konstellationen infertilt.

De fertila barnen fick sen barn med homosapiensare och så fördes DNA över till oss, man räknar med att fyra till sex procent av alla ickeafrikaners DNA – de homosapiensare som inte emigrerade träffade aldrig på neandertalare – härstammar från neandertalarna.

Det är ganska spännande att tänka sig att ursprunget till de troll som figurerar i sagor och John Bauers målningar eventuellt var neandertalare, som var kraftigare men inte just större än vi och de hade faktiskt större hjärna, större ögon, större näsa, kraftigare ögon­bryns­bågar och lite mera flyende panna och haka.

Först hade vi alltså sex med dem. Sen slog vi ihjäl dem eller fördrev dem från deras jaktmarker, dvs skogar. Utrotade dem. Sen växte de i vår fantasi och blev troll.

Biologen och genetikern Svante Pääbo har lyckats rekonstruera eller rättare sagt kart­lägga neandertalarnas DNA. Man har sedan utifrån neandertalarskallar och -DNA försökt rekonstruera neandertalares ansikten och enligt vissa av dessa rekonstruktioner skulle en neandertalare alldeles bra kunna passera i dagens samhälle om hen bara kläddes upp enligt dagens dresskod:

Hur en sån människa sen i praktiken skulle klara sig i vårt digitala samhälle är en annan sak; det har framkastats att hen skulle få ungefär samma mänskliga rättigheter som men­talt handikappade – eller i dagens Finland kanske asyl­sökande eller digitalanalfabeter – eller så skulle vi skapa ett apartheidsystem för dem, vilket kanske vore troligast.

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

2 Responses to Vi neandertalare

  1. Anders says:

    Glöm inte denisovanerna – deras DNA är också med på ett hörn. Människan har rört sig på ett mycket bredare område än man trodde förut, vandrat in och ut ur Afrika, Sibirien, Europa flera gånger, älskat och slagit ihjäl anefter. Men man bör nog vara försiktig med att tolka den erans umgänge via vår tids metoder; ännu är det ju ganska mycket debatt kring vad som egentligen gjorde slut på neandertalarna. Och Bauers troll var de garanterat inte, dom bilder vi fick i gamla böcker och museer var helt fel. Kantiga men högresta, kraftiga, blonda eller rödhåriga….större hjärna och större aptit än vi nu har…

  2. Ernst Mecke says:

    I have some vague memory that the idea of Neanderthals being the model for trolls occurs even in a book by the late Björn Kurtén. But my impressions from one Icelandic saga plus one book about Irish ideas concerning fairies which was researched and written by the German Grimm brothers rather give me a very strong impression that trolls are the product of excessive consumption of alcohol: one fights the troll with all one’s efforts until one loses consciousness and collapses, and when one wakes up in the light of day (preferably in the sun) one finds oneself at the “feet” of an upright stone. From where the logical conclusion that sunlight turns trolls into stone. Which became part of the common folk wisdom …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.