Ny feministisk mansrörelse

Under mansdagen den 19.11 hann det för en gångs skull hända en massa på mans­fronten. Dels hölls en publikdiskussion om män och jämställdhet med hitresta anti­femi­nisten Alex Bard et consortes i Åbo och dels grundades en feministisk mans­rörelse i Helsingfors.

Diskussionen i Åbo portades först av Åbo Akademi på grund av protester från både per­sonal och studerande och hölls därför sen nån annanstans. Bard var fruktansvärt kränkt över att ha blivit portad och talade hysteriskt om vilken skandal det var att akade­min på det här sättet ’trampade på yttrandefrihet’ osv. Enligt honom är feminism en parodi på jämställdhet.

En riktig patriarkatets fundamentalist alltså som inte heller kunde låta andra panelister tala till punkt utan ideligen avbröt. Lyckligtvis fanns i panelen ett par förnuftiga genusvetare som åtminstone tidvis kunde hålla debatten på en njutbar nivå. För dem framstod femi­nismen som den idealiska samarbetspartnern för en mansrörelse som jobbar för verklig jämställdhet för män.

Och den mansrörelsen grundades som sagt samma dag, på mansdagen, i kvinnosaks­föreningen Unionens lokaliteter vid Bulevarden som Unionen med glädje hade ställt till förfogande. På plats var 24 personer av vilka 22 män och 2 kvinnor. Rörelsen tog namnet Miehet-Män-Men, lite enligt samma modell som den svenska broderorganisationen MÄN. Det föreslogs – under allmänt jubel – att man skulle använda akronymen MMM, sådär njutningsfullt uttalat..

MMM vill främja mäns ställning i samhället och arbetar från en plattform byggd på inter­sektionalistisk feminism. MMM vill motarbeta rasism och rasifiering, diskriminering samt könsmaktstrukturer och -privilegier. MMM vill ifrågasätta och dekonstruera manlighets­normer, ge plats för en mångfacetterad manlighet, ge män friheten att vara sig själva och förhindra marginalisering av unga pojkar och män. MMM vill samarbeta med andra orga­nisationer som arbetar för jämställdhet.

Stiftel­se­ur­kun­den un­der­teck­na­des av alla 24 när­va­ran­de. Till före­ning­ens förs­ta ord­fö­ran­de val­des Jan­ne Sa­lak­ka.

t.v.loggan, t.h. mig undertecknande

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ny feministisk mansrörelse

  1. Anders says:

    Utomordentligt bra att det nu åter rör sig på denna front! Kan man tacka A Bard för det….bäst att inte berätta det för honom ändå. På finska dök ju nu begreppet kapeamiehisyys upp som en praktisk term för det som hittills kallas toxisk maskulinitet. Kunde man utveckla det på svenska?Trångmanlighet låter inte alls lika träffande….

  2. Bert says:

    Jag vet inte om AB har så mycket att göra med grundandet av MMM; de flesta av dem som planerade Miehet ry verkar vara såpass finskspråkiga att de ev. inte ens var medvetna om snubben eller att han var på väg hit.

    Om toxisk låter för utrikiskt kan man ju tala om giftig manlighet. Personligen tycker jag i alla fall att toxisk låter mycket träffande; förgiftar allt den kommer i beröring med liksom. Kontaminerande är för långt.

    Finska ‘kapeamiehisyys’ är ju en ordlek med associationen till ‘kapeamielisyys’, trångsynthet, och fungerar inte på svenska.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.