Ingen rädder för robotar här

För en vecka sen fanns i HBL en kolumn, ’Kom robotar, innan människorna blir robotar’. Den var skriven av Mårten Mickos, företagsbyggare i Silicon Valley och, som man ju av rubriken kan sluta sig till, inte rädd för robotar.

Mickos inleder med att påpeka att om vi inte fort låter automationen axla våra repetitiva, regelmässiga och ohälsosamma arbetsuppgifter är det vi som blir robotar. En hälsosam utgångspunkt i motsats till alla dessa dystopiker som profeterar om hur artificiell intelligens (AI) kommer att ta över och förslava människorna. Sen flummar han ut i beskrivningar om hur olika tråkiga yrken kommer att automatiseras och hur allt det underbara mänskliga borde få komma fram och robotarna ge oss frihet bara vi fokuserar på möjligheterna, inte problemen.

Nu är det så att artificiell intelligens är bra på allt det som människor är dåliga på. Ett mycket bra utgångsläge i mitt tycke för fruktbart samarbete. En massa jobb kommer utan tvekan att tas över av AI, automation och robotar. Jobb som är svåra att automatisera eller robotisera är såna som kräver kreativitet och / eller empati och / eller gedigna hantver­kar­kunskaper.

Artificiell intelligens som sätts att utföra en viss fysisk uppgift kallas ofta robot. Den enda verkliga faran för mänskligheten jag kan komma på är om eller snarare när artificiell intel­ligens engageras för militära uppgifter. I så fall kommer nämligen artificiella intelligenser att sitta på båda sidor och vakta på varandra och eftersom deras reaktionstider är miljoner gånger snabbare än människans så kan det hela eventuellt lätt spåra ur.

Så även om soldater med fördel kan ersättas av militära robotar som sen i fält får slåss med varandra bäst de kan så kan det bli problem ju högre upp i befälskedjan den arti­ficiella intelligensen engageras; artificiell intelligens på generalsnivå får absolut inte vara autonom.

Det finns faktiskt en webbsajt, WillRobotsTakeMyJob, där du kan kolla vilken risken är att ditt jobb i en snar framtid kommer att tas över av artificiell intelligens. Där ligger t.ex. telefonförsäljare, skatteverkstjänstemän, urmakare och taxichaufförer verkligt risigt till medan t.ex. jurister, terapeuter, socialarbetare, lärare och brandmän har sitt på det torra.

Präster tycks också enligt WillRobotsTakeMyJob klara sig, åtminstone i USA då, sajten speglar nordamerikanska samhällsvärderingar men ger nog säkert bra fingervisningar för läget här också.

När man försöker kolla vad riskerna för militärer är att förlora sina jobb så tiger sajten.

1 kommentar på “Ingen rädder för robotar här

  1. Kreativitet, empati och andra relationer mellan människor är ju icke möjligt att robotisera lödigt. Egentligen är det ju bra om mycket långtråkiga job försvinnas.
    Men några människor kann ingenting annat… alltså hur skall robotjob beskattas ?
    …Henry Ford III demonstrerade roboter till facket: ”inga (övertids)löner / sjukdagar (service sällan judå) – men fackordföranden frågade: ”Köper roboter bilar då ?” :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.